Business Hi-Tech

Veniturile Romtelecom au scăzut în trim. 3 cu 12%, la 160 mil. euro. Telefonia scade, TV-ul şi netul cresc

Veniturile Romtelecom au scăzut în trim. 3 cu 12%, la 160 mil. euro. Telefonia scade, TV-ul şi netul cresc

Autor: Adrian Seceleanu

10.11.2011, 11:06 823

Veniturile Romtelecom, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa telecom, au scăzut în al treilea trimestru cu 11,8% la 160,1 mil. euro în timp ce profitul operaţional înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut cu 5,6%, la 36,9 mil. euro.

Compania a înregistrat o pierdere operaţională înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) de 3 mil. euro, un rezultat mai bun faţă de pierderea de 13,9 mil. euro înregistrată în urmă cu un an.

Rezultatele financiare au fost influenţate de schimbări efectuate de companie în modelul de evidenţiere al veniturilor cât şi de schimbările făcute de operator în ceea ce priveşte echipamentele instalate la sediul clienţilor, conform datelor prezentate de grupul elen OTE, acţionarul majoritar.

Scăderea veniturilor a fost influenţată şi de evoluţia negativă a telefoniei fixe, care continuă să fie cea mai mare sursă de venit pentru Romtelecom. Numărul de clienţi pe telefonie fixă a scăzut cu 4,5%, la 2,527 milioane însă veniturile din această linie de business au scăzut mai puternic, cu 17% - influenţate atât de pierderea de clienţi cât şi de veniturile mai mici pe abonat.

Pe segmentul de servicii de date, numărul total de abonaţi (prin linii fixe şi reţele mobile) a crescut cu 16,8% la 1,106 milioane, continuând astfel evoluţia pozitivă din trimestrele anterioare. Această cifră include şi clienţii de internet ai companiei de cablu NextGen. Din această cifră 82.000 de clienţi folosesc serviciile de date mobile ale Romtelecom, furnizate printr-o reţea în tehnologie CDMA.

Pe segmentul de servicii TV numărul de clienţi a crescut cu 20,4%, la 1,208 milioane, în special pe fondul achiziţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO