Business Hi-Tech

Viitorul sef al Intel nu va fi inginer sau cercetator

02.03.2004, 00:00 15

Actualul presedinte executiv (CEO) al celui mai mare producator de cipuri din lume - Intel, Craig Barrett, a anuntat ca va iesi la pensie in 2005, lasandu-l la conducerea companiei pe actualul director de operatiuni (COO), Paul Otellini.
Numirea acestuia este mai mult decat sigura, spun analistii pietei, pentru ca nu are nici un contracandidat, iar cariera sa de 30 de ani s-a dezvoltat exclusiv in interiorul Intel. Cu toate acestea, Otellini ar deveni astfel primul sef al Intel din istoria companiei care nu are legatura cu ingineria sau cercetarea. El este de meserie economist si si-a inceput cariera la nivel inalt, pe postul de consilier al fostului sef al companiei, Andy Grove, care acum detine functia de presedinte al consiliului de administratie.
In 1990, Otellini devenea manager al diviziei de microprocesoare a Intel, fiind cel care a regizat lansarea seriei de produse care au devenit obiectul central al activitatii companiei: procesoarele Pentium. In 1991, el a devenit director, iar doi ani mai tarziu era promovat vicepresedinte al companiei. Printre altele, Otellini a supervizat divizia care asigura buna cooperare dintre Intel si IBM.
Analistii considera ca numirea lui Otellini in functia de presedinte executiv ar putea avea influente benefice asupra evolutiei companiei. Ei spun ca directorul de operatiuni al companiei este oficialul care a fost cel mai receptiv la cererile pietei si a raspuns cel mai rapid la amenintarile venite din partea rivalilor. "Lucreaza pe principiul trestiei - se pliaza perfect in functie de curentul de pe piata", a apreciat un analist Schwab Soundvierw Capital Markets.
Craig Barett, care este presedinte executiv din 1998, se numara printre cei mai admirati manageri IT din industria americana. El are 65 de ani, iar averea sa personala a fost estima la 400 de milioane de dolari de revista Time. Barett crede ca PC-urile in forma actuala vor mai ramane piata principala a Intel in urmatorii 10 ani. Insa el considera ca activitatea companiei trebuie extinsa spre alte sectoare, unde produsele electronice au nevoie de cipuri din ce in ce mai performante.
Recent, Intel si-a anuntat interesul pentru piata componentelor destinate telefoanelor mobile, unde producatorii inregistreaza anual incasari de 9 miliarde de dolari. De asemenea, el a supervizat extinderea Intel spre piata echipamentelor pentru televizoare cu ecranul plat si cea a dispozitivelor mobile de buzunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO