Business Hi-Tech

Windows-ul cu functiile Vista si viteza XP intra pe piata romaneasca din 22 octombrie

Windows-ul cu functiile Vista si viteza XP intra pe piata romaneasca din 22 octombrie
04.06.2009, 00:00 84

Sistemul de operare Microsoft Windows 7 va fi lansat in Romania si pe plan mondial pe 22 octombrie, la preturi similare cu cele pentru predecesorul Vista, iar compania va introduce pe piata pentru prima oara si editia Starter, conceputa pentru PC-uri cu performante mai reduse, precum netbookuri.

"Versiunea finala va fi disponibila comercial incepand cu 22 octombrie. La sfarsitul lunii iulie va fi lansata versiunea RTM (Release to Manufacturers) pentru producatorii hardware, care vor dezvolta drivere pentru sistem", a declarat Tudor Galos, Windows Business Group Lead al Microsoft Romania.
El a precizat ca versiunea de test (beta) a fost descarcata de cateva zeci de mii de utilizatori din Romania, fiind a doua tara din Europa de Est ca numar de testari. Noul sistem de operare este testat si de catre mari corporatii, dar si primarii si prefecturi, care se pregatesc sa migreze pe Windows 7.
Galos nu a oferit detalii despre vanzarile Vista, pentru care Microsoft va mai asigura servicii de suport pentru o perioada de sapte ani, precizand doar ca "cererea a scazut odata cu caderea pietei de retail". Retailerii online au asteptari mari de la noul sistem de operare Microsoft, dupa ce Vista a fost practic o dezamagire.
"Windows 7 se adapteaza foarte bine si computerelor cu rezultate mai slabe. Ramane de vazut ce impact va avea, insa din prisma aceasta clar va fi un succes", a declarat Radu Apostolescu, directorul de marketing al eMag, cel mai mare retailer online local.
Madalin Durca, directorul de marketing al PCFun, este de parere ca Windows 7 va avea un impact major, cel putin similar cu cel al Windows XP. "Windows 7 pare a fi o imbinare reusita intre facilitatile implementate in premiera in Vista si viteza specifica XP. Piata a asteptat cu mult interes Windows Vista, dar acest sistem de operare s-a dovedit ca nu a fost sufcient de optimizat", explica el.
Dell Romania, subsidiara locala a celui de-al doilea producator mondial de PC-uri, mizeaza de asemenea pe un impact pozitiv. "Va fi unul dintre motoarele unei eventuale relansari a pietei hardware, pentru ca sunt destul de multi utilizatori care au asteptat pentru a face saltul direct de la XP la Windows 7", a precizat Mihai Guran, country manager al Dell.
Pe de alta parte, Bogdan Iftemie, directorul de vanzari al Acer, nu este atat de convins ca noul sistem de operare al Microsoft poate revitaliza piata PC-urilor. "Nu cred ca sunt relevante noile facilitati, cat potentialul real al pietei. Windows 7 ar putea influenta vanzarile in mediul corporate, dar nu cred ca va avea un impact mare in zona consumer, cu exceptia unui segment de utilizatori pasionati de cele mai noi tehnologii."
 
Ce aduce nou Windows 7
 
- Suport pentru tehnologia multi-touch;
- Posibilitatea de a controla ferestre prin gesturi (de exemplu "aruncarea" in sus a ferestrei pentru a activa functia maximize);
- Taskbarul permite reorganizarea aplicatiilor deschise; meniu contextual specific fiecarei aplicatii;
- Un numar mai mare de intrebuintari ale tastei "Windows" (spre exemplu, pentru meniul care permite conectarea la un proiector video sau pentru redimensionarea ferestrelor):
- Aplicatiile din Start Menu precum Word, Excel si chiar Paint au integrata lista celor mai recente documente deschise;
- Windows Explorer are un Preview Pane (similar cu cel din Outlook) care afiseaza continutul documentelor returnate in urma unei cautari.
 
Versiune Windows pentru netbookuri
Microsoft va introduce pentru prima oara in Romania editia Starter, dezvoltata special pentru computerele mai putin dotate, precum netbookurile, singurul segment al pietei PC-urilor care are rezultate pozitive in aceasta perioada. Netbookurile, mini-laptopuri care costa sub 350 de euro, sunt de obicei echipate cu 1 GB memorie RAM, motiv pentru care nu sunt capabile sa ruleze Windows Vista. Windows 7 Starter nu va mai avea limita de trei aplicatii executate simultan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO