Business Hi-Tech

Yorgos Ioannidis, expatul care a schimbat Romtelecom în trei ani

Yorgos Ioannidis, expatul care a schimbat Romtelecom în trei ani
24.06.2010, 00:00 95

Yorgos Ioannidis a venit la conducerea Romtelecom la începutullui 2007, preluând poziţia de director general deţinută anterior deamericanul James Hubley, într-o perioadă tensionată pentrucompanie.

Rezultatele financiare ale Romtelecom nu fuseseră strălucite înanul precedent - veniturile se diminuaseră cu 3,8% faţă de 2005,până la 895 de milioane de euro, în timp ce profitul net ajunsesela 55 de milioane de euro, în scădere cu 35% - iar odată cuplecarea lui Hubley au ales să demisioneze alţi cinci manageri dinvârful companiei, lăsându-l pe Ioannidis cu ceva mai multe bătăi decap decât reducerea fluctuaţiei numărului de clienţi şistabilizarea operatorului.

Planul de bătaie l-a schiţat în doar trei luni, după ce aanalizat din toate unghiurile piaţa, compania, serviciile şimagazinele, iar de atunci Romtelecom a bătut cale lungă. Expatul aschimbat radical percepţia învechită asupra companiei, devenită înadevăratul sens al cuvântului un furnizor de comunicaţii integrateîn ultimii ani, a repoziţionat brandurile din portofoliu şi atraversat cu bine compania în criza care a lovit anul trecutinclusiv domeniul telecomunicaţiilor. Iar toate acestea s-auîntâmplat în condiţiile în care Romtelecom a diminuat costurile şia redus tarifele, mizând tot mai puternic pe serviciile de internetşi televiziune - dovadă sunt investiţiile în reţea din ultimaperioadă, precum şi achiziţiile, prin intermediul NextGen, defurnizori de servicii de internet în vederea extinderii bazei declienţi. Acum, pasul următor constă în alinierea companiei lamodelul acţionarului Deutsche Telekom, operator care deţine înRomânia, prin intermediul OTE, companiile Romtelecom şi Cosmote,primele semne fiind deja vizibile - oferte comune şi tarifepreferenţiale între clienţii celor doi operatori.

Ioannidis este tehnician de formaţie, însă cunoaşte piaţatelecom probabil mai bine decât îşi cunoaşte propriile buzunare, încondiţiile în care experienţa sa în domeniu porneşte în 1975, chiarîn cadrul operatorului elen OTE, unde a activat ca inginer detelecomunicaţii şi a evoluat apoi în diferite poziţii din cadrulmai multor departamente ale companiei. În prima parte a anilor '90s-a mutat la filiala din Grecia a Vodafone, ca manager de ingineriea comutaţiei şi software, iar spre finalul deceniului a preluataceeaşi poziţie în cadrul Cosmote. Ioannidis a fost apoi, timp depatru ani, directorul general al OTENET, iar din 2004 a fost numitdirector executiv tehnic pentru întreg grupul OTE.

Cu ocazia "MEET THE CEO", eveniment organizat de BUSINESSMagazin în data de 29 iunie şi gândit ca o oportunitate pentru unpublic restrâns de a avea acces la o discuţie liberă cu membriimportanţi ai comunităţii de business din România, Yorgos Ioannidisva povesti pentru prima dată în detaliu despre experienţa de 35 deani în domeniul telecomunicaţiilor, despre mişcările din ultimiitrei ani din Romtelecom şi despre planurile de viitor în contextulunei industrii telecom afectate de criza economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO