Business Internaţional

2013 va fi un an de groază pentru Ungaria pentru că expiră programul de taxe suplimentare

2013 va fi un an de groază pentru Ungaria pentru că expiră programul de taxe suplimentare

Autor: Catalina Apostoiu

04.11.2010, 23:45 14

Sfârşitul taxelor speciale impuse com­paniilor telecom, retailşi de energie, menite să reducă deficitul până în 2012, şiintroducerea unei cote unice de impozitare a veniturilor perso­nalevor genera un deficit de aproxi­mativ 700 de miliarde de forinţi(2,6 miliarde de euro) sau 2,5% din Produsul Intern Brut în 2013,estimează cele două bănci.

"Nu am găsit niciun fel de claritate în ceea ce priveşte măsurilede reducere a acestui deficit structural, care va ieşi la suprafaţăîn anul 2013 şi nu credem că vom găsi în curând", scriu analiştiiMorgan Stanley Pasquale Diana şi Chuan Lim în cadrul unuiraport.

Primul-ministru ungar Viktor Orban a impus o taxă pe trei ani înindustriile financiară, a energiei, telecomunicaţiilor şiretailului pentru a genera venituri bugetare în valoare de 343 demiliarde de forinţi (1,27 mld. euro) în acest an. Ungaria, care abeneficiat de un pachet de susţinere financiară de la UE şi FMIpentru a evita colapsul, încearcă să convingă inves­titorii că sepoate finanţa singură, fără ajutorul insti­tuţiilor externe.
Ţara va elimina până la 30.000 de locuri de muncă din sectorulpublic anul viitor pentru a-şi putea diminua deficitul fiscal la2,94% din PIB de la 3,8% în acest an, a anunţat ministrul economieiGyorgy Matolcsy.
"Deşi măsurile vor îmbunătăţi fără îndoială perspectivele pe termenscurt privitoare la deficit, credem că riscurile legate definanţarea pe termen lung sunt în creştere", a declarat Gyula Toth,strateg pe pieţe emergente în cadrul UniCredit.

Forintul a fost cea mai performantă monedă din lume în ultimele optsăptămâni, cu un avans de 6,62% în raport cu moneda euro. Guvernuls-a angajat în septembrie să reducă deficitul la 3,8% din PIB înacest an şi sub 3% anul viitor, abandonând un conflict cu FMI şi UEprivitor la ţinte.
Ungaria intenţionează să utilizeze o parte din veniturile provenitedin noile taxe pentru finanţarea reducerii taxei pe venit personalla 16%, măsură luată în vederea impulsionării creşterii economice.Economia îşi revine de pe urma celei mai severe recesiuni din 18ani, iar FMI a estimat că rata de creştere şi veniturile din taxes-ar putea situa sub estimările guvernului.
"În lipsa unor reduceri suplimentare de cheltuieli, sfârşitultaxelor temporare şi introducerea unei taxe unice pe veniturilepersonale vor duce la creşterea deficitului cu 2,5% până la 3% dinPIB în 2013", scrie analistul UniCredit Gyula Toth. "Creşterea vaveni în paralel cu un calendar încărcat de răscumpărări în2013."
Guvernul va trebui să plătească datorii în monedă locală în valoarede 6 miliarde de euro (8,3 miliarde $) şi datorii externe de 6,4miliarde de euro în 2013, comparativ cu un total de 8 miliarde deeuro anul viitor, potrivit estimărilor UniCredit.

"Pentru a compensa acest lucru, guvernul va trebui să-şi ajustezecheltuielile şi/sau să spere într-o accelerare semnificativă acreşterii PIB", scrie Toth.
Parlamentul ungar a aprobat pe 26 octombrie sus­pendarea plăţilorobligatorii către fondurile private de pensii până la sfârşitulanului viitor.
Astfel, veniturile bu­getare vor creşte cu 360 de miliarde deforinţi (1,3 mld. euro) în 2011 şi alte 540 de miliarde de forinţiar putea veni de la cei care vor alege să-şi transfere portofoliiledin cadrul fondurilor pri­vate de pensii către stat, a declaratMatolcsy. "O altă problemă importantă pe termen lung este ce se vaîntâmpla cu sistemul de pensii după decembrie 2011, când înprincipiu guvernul ar trebui să reînceapă plăţile către fondurileprivate", scriu analiştii Morgan Stanley.
Guvernul ar putea continua redirecţionarea tuturor contribuţiilorcătre sistemul de stat dincolo de anul 2011, îndreptându-se către o"naţionalizare completă a fondurilor de pensii", scriu analiştiiPasquale Diana şi Chuan Lim.
Deşi acest lucru ar îmbunătăţi pe termen scurt situaţia deficituluişi datoriei, a conta numai pe sistemul public "nu este probabil osoluţie viabilă pe termen lung", concluzionează analiştii MorganStanley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO