Business Internaţional

ABN Amro obtine o crestere de 35% a castigului net pe trimestrul trei

01.11.2005, 19:08 12

ABN Amro, cea mai mare banca olandeza, a anuntat o crestere de 35% a profitului sau pe trimestrul trei, pe baza castigurilor obtinute in Brazilia si America de Nord, relateaza Bloomberg.

Profitul net al bancii a atins o valoare de 1,45 miliarde de dolari (1,2 miliarde de euro), sau 65 de centi pe actiune, de la 892 milioane de euro cu un an in urma, a declarat purtatorul de cuvant al ABN Amro, Neil Moorhouse.

Cresterea profitului bancii a fost generata de un castig de 196 milioane de euro, obtinut in urma vanzarii diviziei braziliene de asigurari Real Seguros.

ABN Amro se asteapta ca profitul obtinut pe semestrul doi sa fie cel putin egal cu cel inregistrat in prima jumatate a anului, 1,88 miliarde de euro. In luna august, banca anticipase ca profitul derivat pe primele sase luni ale anului va scadea. La noua luni, banca a inregistrat un profit operational de 3,1 mld. euro.

Castigurile au fost in crestere pe principalele trei piete ale bancii, cat si pe segmentele de operatiuni bancare cu clientii si de investitii. Veniturile de pe trimestrul trei au inregistrat o crestere de 30%, pana la 6,1 miliarde de euro.

Potrivit directorului financiar al grupului olandez, Tom de Swaan, toate diviziile au contribuit la majorarea profitului.

El a afirmat ca unul dintre avantajele bancii a fost ca in al treilea trimestru pierderile generate de creditele neperformante au fost de 200 milioane de euro, sub nivelul estimat anterior. ABN Amro detine peste 3.400 de filiale in peste 60 de state si are mai mult de 97.000 de angajati.

Pe piata romaneasca, banca olandeza se claseaza pe pozitia a sasea in clasamentul institutiilor de credit in functie de valoarea activelor, cu o cota de aproape 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO