Business Internaţional

Achizitia lantului hotelier Hilton de catre fondul Blackstone este un pariu pe termen lung

Achizitia lantului hotelier Hilton de catre fondul Blackstone este un pariu pe termen lung
11.04.2008, 16:06 154

Nassetta a venit la conducerea grupului hotelier in noiembrie anul trecut, fondul de investitii considerand achizitia Hilton ca pe o investitie strategica, insa care "va necesita timp pentru a fi exploatata la adevarata ei valoare", au declarat sefii Blackstone, scrie Financial Times.
In urma achizitiei lantului hotelier din iulie anul trecut, Blackstone, care ulterior a mai investit inca 6 miliarde de dolari (3,81 miliarde de euro), a devenit compania cu cel mai mare portofoliu hotelier din lume. Doar lantul Hilton numara peste 3.000 de hoteluri, cu o capacitate de peste 500.000 de camere.
Hilton a apelat la ajutorul firmei de consultanta McKinsey pentru a putea restructura compania si pentru a reusi integrarea unor active detinute de Blackstone in cadrul acesteia, printre care se numara si lantul hotelier LXR, Luxury Resorts & Hotels. Nassetta a respins insa acuzatiile cum ca McKinsey ar fi fost contractata doar pentru reducerea costurilor. "Nu ma aflu aici cu o secure pentru a taia in carne vie", a declarat Nassetta.
Intrebat cat timp are de gand Blackstone sa detina lantul hotelier, Nassetta a replicat ca nu stie nimeni. "Eu nu stiu, si nici macar ei nu stiu cat vor detine Hilton", a declarat Nassetta. El a adaugat insa ca Blackstone nu a considerat investitia in achizitia Hilton ca una pe termen scurt, fiind luat in calcul un orizont de timp de minim sase ani.
"Cred ca aceasta decizie depinde intr-o foarte mare masura de conditiile de pe piata, atat pietele publice cat si cele private", a adaugat Nassetta, fost director executiv al Host Hotels & Resorts.
Cel mai important obiectiv al companiei este extinderea operatiunilor, aprecieaza noul director al Hilton. "Cea mai mare parte a extinderii operatiunilor presupune relocarea resurselor de care deja dispunem", a adaugat Nassetta. Este de asteptat ca lantul hotelier sa-si extinda in principal activitatile din Europa, America Latina si din regiunea pacifica a Asiei. "Vom detine din ce in ce mai multe resurse, si nu mai putine", a continuat el. Directorul executiv a mai apreciat ca Hilton ramane in continuare vulnerabila in unele zone in fata rivalilor de la International Hotels Group, Accor si Marriott.
"In SUA, detinem o pozitie dominanta pe piata hoteliera, insa in comparatie cu alte zone, in special cele din afara SUA, nu putem inca sa ne comparam cu aceste companii hoteliere. In termeni de servicii acordate si satisfactia clientilor suntem numarul unu. Cand vine vorba insa de reteaua hoteliera si de distributie, mai avem de lucrat", a adaugat Nassetta.
El crede ca 2008 va fi un an profitabil pentru compania pe care o conduce, mizand pe o crestere mica, dar sustinuta pe piata americana, precum si pe alte piete, precum cea britanica de exemplu. "Incepem deja sa observam impactul incetinirii cresterii economice la nivel global. Intr-un final acest lucru isi va pune seminificativ amprenta asupra unor companii". Inchirierile de apartamente din SUA au ramas la nivelul inregistrat acum trei luni, insa chiar si asa, Hilton nu a raportat scaderi ale ratelor de ocupare, lunile ianuarie si februarie din acest an fiind "relativ bune", a apreciat in continuare directorul.
"In martie insa, cu toate ca a inregistrat unele rezultate bune, s-a observat tendinta de scadere a ratei de ocupare", a adaugat Nassetta.
"Ne confruntam nu cu o crestere exagerata a ofertei de cazare pe piata hoteliera, ci cu o crestere a preturilor cauzata de reducerea cererii, generata la randul ei de incetinirea economiei", a apreciat in continuare directorul Hilton.
Conducerea companiei l-a numit pe Ian Carter, directorul operatiunilor Hilton din afara SUA, presedinte pentru operatiunile internationale, iar pe Steve Goldman, seful departamentului de investitii imobiliare si de dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO