Business Internaţional

Acţiunile Bursei din Varşovia au urcat cu peste 20% la listare

Autor: Traian Terzianm

09.11.2010, 23:30 21

Acţiunile bursei din Varşovia au intrat ieri la tranzacţionarecu 22% peste preţul de vânzare din oferta publică iniţială derulatăla finele lunii octombrie, operatorul pieţei de capital din Poloniaajungând să fie evaluat la 2,2 mld. zloţi (560 mil. euro).

Titlurile bursei poloneze se tranzacţionau la jumătatea şedinţeila 53,65 zloţi (circa 13,4 euro), iar valoarea tranzacţiilor seridica la peste 830 mil. zloţi (210 mil. euro).

Polonia a strâns 1,2 miliarde de zloţi (310 mil. euro) dinvânzarea unui pachet de 64% din acţiunile bursei de la Varşovia, încondiţiile în care guvernul a accelerat vânzările de active pentrua-şi finanţa deficitul bugetar. Investitorii au suprasubscris de 25de ori valoarea acţiunilor din oferta publică iniţială

Guvernul a vândut acţiunile investitorilor instituţionali la unpreţ de 46 zloţi (11,7 euro) şi de 43 zloţi (10,94 euro)investitorilor privaţi. Participaţia statului a ajuns dupăprivatizare la 35%.

Pe bursa din Varşovia sunt listate companii cu o capitalizaretotală de 198 de miliarde de dolari (142,3 mld. euro), fiind astfela treia mare piaţă de capital ca mărime din Europa emergentă, dupăRusia şi Turcia.

Varşovia s-a extins mai repede decât orice alt competitorregional, dublându-şi numărul de companii tranzacţionate şitriplându-şi valoarea tranzacţiilor zilnice în ultimul deceniu.

Polonia a avut cel mai mare număr de oferte publice iniţiale dinEuropa Centrală începând cu 2004, potrivit datelor furnizate deBloomberg. Cele 62 de listări ce au avut loc anul acesta au strânsîn total 4,85 miliarde de dolari (3,5 mld. euro), cei mai mulţibani venind de la asigurătorul de stat PZU şi de la compania deutilităţi Tauron Polska Energia.

Şi bursa de la Bucureşti (BVB) s-a listat în acest an pe propriapiaţă, însă fără a derula în prealabil o ofertă publică iniţială(IPO). De la data listării (8 iunie) până în prezent, acţiunile BVBau crescut cu aproape 50%, compania fiind evaluată în prezent la 66mil. euro. Bursa de la Bucureşti este controlată în proporţie depeste 75% de brokeri locali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO