Business Internaţional

Acum un an gigantii Fannie si Freddie erau salvati de la colaps de stat

Gigantii Fannie si Freddie erau salvati de la colaps de stat
07.09.2009, 16:37 18

In urma cu un an, pe 8 septembrie 2008, autoritatile americanein frunte cu secretarul Trezoreriei Henry Paulson hotaraseranationalizarea gigantilor ipotecari americani Fannie Mae si FreddieMac, afectati de cel mai pronuntat declin al pietei rezidentiale dela Marea Criza economica din anii '30 pana in prezent.

Guvernul de la Washington prelua controlul asupra celor doipiloni ai pietei ipotecare americane, dupa ce in urma unor anchetes-a descoperit ca cele doua institutii au utilizat metode contabilecare le-au "umflat" capitalul. Secretar al Trezoreriei americane inacea vreme, Henry Paulson spunea ca este nevoit sa nationalizezecele doua companii de finantare in domeniul ipotecar pentru a punecapat crizei de incredere in sistemul financiar.

La inceputul lui septembrie anul trecut, Fannie si Freddiedetineau sau garantau aproape jumatate din creditele ipotecare invaloare de 12.000 mld. dolari (8.410 mld. euro) din StateleUnite.

In perioada iulie-august 2008, temerile legate de capitalulFannie si Freddie au impins costurile de finantare ale celor douainstitutii pana la niveluri record si au dus la prabusireaactiunilor acestora. Fannie a inregistrat in ultimele doua luni devara din 2008 un picaj de 66% pe bursa newyorkeza, in timp cetitlurile Freddie s-au depreciat cu 69%.

Guvernul a realizat injectii periodice de capital prinachizitionarea de actiuni preferentiale convertibile.

De atunci, lucrurile nu au mers in directia cea buna pentruFannie Mae, care a afisat pierderi nete de 14,8 mld. dolari (10,4mld. euro) in trimestrul al doilea al lui 2009, in timp ce Freddiea inregistrat in aceeasi perioada un profit net de 768 mil. dolari(538 mil. euro), anuntand ca nu mai are nevoie de bani de laautoritatile americane. La polul opus, gigantul Fannie a cerut dinnou ajutorul statului, desi pierderile inregistrate au fost maireduse decat cele de 23,2 mld. dolari (16,3 mld. euro) din primeletrei luni ale lui 2009, dar le-au eclipsat pe cele din aceeasiperioada a anului trecut, de 2,3 mld. dolari (1,6 mld. euro).

Fannie si Freddie au devenit din ce in ce mai importante lanivelul sistemului financiar american incepand cu 2007, dupa cecriza financiara a inghetat practic piata creditelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO