Business Internaţional

Aeroportul din Frankfurt beneficiaza de cresterea economiei mondiale

15.07.2004, 00:00 19

Frankfurt Airport, detinut de Fraport AG, aflat pe locul doi in Europa din punct de vedere al traficului, a inregistrat o crestere de 5,1% a numarului de pasageri si de 16% a volumului de marfuri transportate in luna iunie pe fondul cresterii cererii determinate de accelerarea ritmului de crestere economica in Statele Unite, relateaza Bloomberg News.
Aeroportul si-a majorat estimarile cu privire la evolutia traficului in anul 2004, lansand o rata de crestere de 5%.
Numarul calatorilor ce au apelat la serviciile Frankfurt Airport a crescut pana la 4,5 milioane de persoane, conform unei declaratii a acestuia. Volumul de marfa transportat a inregistrat cea mai semnificativa rata de crestere din acest an.
Traficul aerian este in curs de redresare dupa ce razboiul din Irak, epidemia de SARS si declinul economic general i-au tinut pe oameni acasa in prima jumatate a anului 2003. Traficul companiilor aeriene europene, calculat prin inmultirea numarului de pasageri cu distanta parcursa, a inregistrat o crestere de 11% in acest an, crestere generata in primul rand de o redresare a traficului avand ca destinatie Asia, conform cifrelor publicate de industrie.
Ritmul de crestere inregistrat de Fraport in luna iunie a fost cel mai lent din luna ianuarie, indicand o tendinta descendenta.
"Volumul pasagerilor se apropie acum de nivelul inregistrat in anul 2001, iar cresterea e relativ stabila," a declarat Per-Ola Hellgren, analist in cadrul Landesbank Rheinland-Pfalz.
Cresterea diviziei de transport de marfa a companiei era asteptata pentru ca aceasta e strans legata de cresterea economica.
Economia americana a avansat cu 3,9 % in primul trimestru, in timp ce economia japoneza a inregistrat cresteri timp de noua trimestre consecutive din 1997. China incearca sa-si reduca ritmul de dezvoltare economica pana la 7% in acest an, dupa ce rata de crestere a atins cea mai ridicata valoare din ultimii sapte ani, de 9,1% in 2003.
Un numar de 24,3 milioane de persoane au apelat la serviciile Aeroportului din Frankfurt in primul semestru al acestui an, reprezentand o crestere de 8,2%. Directorul executiv al aeroportului, Wilhelm Bender, a declarat ca isi mentine o proiectie "conservatoare" pentru 2004, cuprinsa intre 3,5 si 4,5%, referitoare la cresterea numarului de pasageri. Compania a anuntat insa dupa aceea ca isi modifica in sensul majorarii proiectia respectiva.
"Pe fondul cresterii din ultimele cateva luni, proiectia se indreapta acum mai degraba catre 5%," a declarat Juergen Harrer, purtator de cuvant al companiei.
Numarul decolarilor si aterizarilor inregistrate la aeroportul din Frankfurt in luna iunie a crescut cu 6,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, pana la 40.489.
Numarul pasagerilor pe cursele avand ca destinatie "Asia, Africa de Nord si America de Nord au inregistrat rate de crestere alcatuite din doua cifre," a declarat compania.
Pe piata europeana, numarul curselor catre Portugalia a crescut pe fondul campionatului european de fotbal.
Numarul pasagerilor inregistrat de cele sase aeroporturi detinute de Fraport in intreaga lume, inclusiv in Lima, Peru si Antalia, a crescut cu 10% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 7 milioane de persoane. Volumul marfurilor transportate a inregistrat o crestere de 14,4%.
Numarul pasagerilor ce au folosit aeroportul Frankfurt-Hahn, aeroportul companiei aflat la 100 km distanta de Frankfurt, a crescut cu17% fata de iunie 2003, pana la 247.720.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO