Business Internaţional

AFP: Europa trece printr-o criză fără precedent. Cine mai urmează?

AFP: Europa trece printr-o criză fără precedent. Cine mai urmează?
13.12.2010, 09:58 16

Europa a avut, din punct de vedere economic, un an oribil, cuplanuri de salvare a Greciei şi Irlandei, urmate de un cortegiu deplanuri de austeritate, zona euro fiind obligată să adopte reformeprofunde pentru a putea supravieţui, comentează agenţia AFP, citatăde Mediafax.

"Dacă euro va eşua, Europa va eşua", a rezumat cancelarul germanAngela Merkel. Din 2008, criza a fost în realitateneîntreruptă.

Mai întâi, a fost criza bancară şi financiară, importată dinStatele Unite după falimentul băncii Lehman Brothers, urmată apoide cea mai gravă recesiune după 1945. Apoi, criza s-a transformatîntr-una bugetară şi socială, sub efectul agravării deficitelorbugetare şi a datoriilor, care impun trecerea la politiciriguroase.

Austeritatea este pronunţată în special în Grecia, care a trecutpe lângă faliment, şi în Irlanda, cu o reducerea a prestaţiilorsociale, a salariilor funcţionarilor publici şi majorareaimpozitelor.

Măsurile de austeritate reprezintă preţul ajutorului din parteaUniunii Europene şi al FMI, de 110 miliarde de euro în cazulGreciei şi 85 de miliarde de euro pentru Irlanda.

În aşteptare ar putea fi Portugalia şi Spania, aflate şi ele înatenţia pieţelor. Pentru Europa, turmentată de sentimentuldeclinului faţă de puterile emergente, trezirea la realitate estedură. Nu mai este vorba despre Mexic, Argentina sau India care suntsalvate de FMI ci chiar despre ea însăşi.

Cum s-a ajuns în această situaţie? Unul dintre motive estesusţinerea băncilor din bani publici, care apasă bugetele statelor.Citiţi mai mult despre criza prin care trece Europape www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO