Business Internaţional

Ai plati 1.000 de dolari pe o camera de hotel in Moscova?

Ai plati 1.000 de dolari pe o camera de hotel in Moscova?

In capitala Rusiei hotelurile din era sovietica sunt daramate pentru a face loc unora de lux

09.07.2007, 18:04 29

Hotelul de lux Ritz-Carlton din Moscova si-a deschis recent, in apropierea Kremlinului, usile decorate in stil neo-imperial, scrie Bloomberg. Cea mai ieftina camera pentru turisti in sezonul de vara costa 763 de euro (1.036 de dolari).
Tarifele ridicate reflecta faptul ca cererea mare la camerele de hotel nu este acoperita de hotelurile din Moscova. Explicatia unei cereri prea mari ar fi avantul pe care il inregistreaza turismul, exporturile si interesul investitorilor in a incheia parteneriate cu Rusia, cel mai mare producator de energie.
"Nu imi permit sa cheltuiesc mai mult de 200 de dolari pe noapte, asa ca m-am cazat undeva la 15 minute de mers cu autobuzul fata de capatul liniei de metrou. Cand un rus s-a uitat la adresa hotelului la care trebuia sa ajung, m-a sfatuit sa nu ies afara noaptea", a spus Peter Beck, director pentru Coreea al International Crisis Group, dupa ce venise din Seul.
O destindere usoara o resimt turistii care calatoresc in scop de afaceri. In timp ce numarul turistilor in Moscova a ajuns la 3,8 milioane anul trecut, de la 300.000 in 1991, in ultimii cinci ani au fost demolate patru hoteluri construite in era sovietica, disparand astfel de pe piata 5.000 de camere de hotel.
Moscova, cel mai populat oras din Europa, are 70.000 de camere de hotel, putin mai mult decat a avut cu un secol in urma, in timpul domniei tarului Nicolae al II-lea al Rusiei, conform celor spuse de Iosif Ordzhonikidze, viceprimarul Moscovei pentru relatii internationale.
Pentru a rezolva aceasta criza, conducerea orasului analizeaza proiecte ce vizeaza cresterea numarului de camere libere de hotel la 180.000 pana in 2010, cand Moscova estimeaza ca vor veni 5 milioane de vizitatori.
Proiectele includ o investitie de 515 milioane de euro (700 mil. $), respectiv hotelul Four Seasons de 210 camere de langa Kremlin, precum si alte hoteluri propuse de Grupul Intercontinental Hotels, Novotel, Sofitel si doua sucursale ale France Accor.
"La fiecare trei zile vom deschide un hotel. Turistii nu pot sta in camere de 368 de euro (500 de dolari) pe noapte", a declarat Ordzhonikidze, adaugand ca in 2009 se va atinge un numar maxim de 190 de hoteluri.
Analistii din industria hoteliera sunt destul de sceptici in ceea ce priveste dezlantuirea unui boom hotelier prin deschiderea unui numar mare de hoteluri in Moscova. In 2003, oficialii orasului au promis ca vor dubla numarul camerelor de hotel din Moscova la 130.000 pana in anul 2005. In ciuda acestui fapt, expansiunea hoteliera abia a tinut pasul cu demolarile de hoteluri care s-au facut in acea perioada.
Hotelul Ritz-Carlton, o investitie de 257 de milioane de euro ( 350 mil. $), s-a deschis cu o intarziere de trei luni.
"Exista un mare dezacord intre ceea ce au spus autoritatile ca vor face si ceea ce au facut. Obtinerea tuturor semnaturilor dureaza prea mult si este prea costisitoare", a declarat Stephane Meyrat, un director asociat la Colliers International.
In momentul de fata, turistii straini recurg la vizite mai scurte, departe de centrul comercial al orasului. Motivul este ca in apropierea Kremlinului, preturile pentru camerele de hotel ajung la patru cifre doar pentru o singura noapte.
"O camera poate costa intre 700-800 de dolari, plus taxe pentru servicii ca internet, 35 de dolari, room-service pentru un cheeseburger, 40-50 de dolari", declara Abraham Wagner, un avocat din Los Angeles, in urma experientei pe care a avut-o la Savoy Hotel din Moscova.
Cel mai recent renovat hotel situat in centrul orasului, cu o capacitate de 67 de camere, percepe pentru cea mai ieftina camera suma de 755 de dolari, cu taxele incluse pentru serviciile oferite de hotel. In perioada 29 iunie - 19 august, pretul se reduce la 682 de dolari. Pentru livrarea unui cheeseburger prin room-service turistii platesc 22 de dolari, conform oficialilor hotelului.
La hotelul Savoy din Londra, detinut de un alt proprietar, taxa pentru cea mai ieftina camera a hotelului se ridica la 339 de dolari. Accesul la internet wireless este gratuit in interiorul hotelului, iar room-service-ul pentru un cheeseburger costa 37 de dolari.
Asadar, hotelurile ce percep tarife foarte ridicate reflecta nivelul economiei rusesti.
Investitiile straine au ajuns la 9,8 miliarde de dolari in primul trimestru, o crestere de 150% comparat cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Biroului Federal de Statistica.
Economia Rusiei se ridica la 1.000 de miliarde de dolari, situandu-se pe locul zece in lume, intre Spania si Brazilia.
"Se va face o investitie enorma. Singurul feedback pe care-l primesc nu este renuntarea la camerele de hotel, ci socul provocat de preturile acestora", a spus Andrew Somers, presedinte al Camerei de Comert Americane din Rusia.
O problema a orasului cu 10 milioane de locuitori este reprezentata de disparitia hotelurilor in care se puteau negocia tarifele. Hotelul Rossiya, candva cel mai mare hotel al Europei, a oferit camere si la 60 de dolari pe noapte. Hotelul a fost demolat acum doi ani pentru a face loc unui complex de un miliard de dolari, care va include patru hoteluri cu 1.200 de camere, a declarat viceprimarul.
Trei hoteluri Holiday Inn s-au deschis in exteriorul centrului Moscovei, adaugand 1.138 de camere. Se va deschide primul hotel Hilton din Rusia, Hilton Leningradskaia din Moscova, care are 275 de camere, intr-un "Turn a lui Stalin" din 1954, una din constructiile importante ridicate in timpul erei dictatorului.
Pentru moment, calatoriile neplanificate in Moscova raman o alegere pentru afaceristii cu foarte multi bani.
MaMaison Pokrovka Suite Hotel se deschide in apropierea Kremlinului, in august avand 84 de apartamente. Cea mai ieftina camera ajunge la 794 de dolari.
"Nu sunt hoteluri in apropiere, iar cererea pentru camere este foarte mare", mentioneaza Yulia Lupanova, directorul de marketing al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO