Business Internaţional

Allianz da afara 7.480 de oameni in cel mai dur program de restructurare

Allianz da afara 7.480 de oameni in cel mai dur program de restructurare

Restructurari la sange

23.06.2006, 19:09 49

Allianz, cea mai mare companie de asigurari din Europa, urmeaza sa renunte la 4,2% din totalul angajatilor, in cea mai ampla actiune de restructurare a lui Michael Diekmann, care a devenit CEO in urma cu trei ani.
Allianz va renunta la aproximativ 5.000 de angajati ai unitatilor de asigurari din Germania prin reducerea numarului de birouri administrative de la 21 la 10, si va micsora lista angajatilor cu aproximativ 2.480 de posturi la Dresdner Bank, au declarat oficialii companiei din Munchen, scrie Bloomberg.
Diekmann vrea unirea unitatilor de asigurari de viata, sanatate, proprietate si accidente ale Allianz sub o singura companie si cauta sa eficientizeze operatiunile din Europa. Oficialii Allianz estimeaza ca reducerea personalului la unitatile de asigurari va micsora cheltuielile cu aproximativ 600 mil. euro pana in 2008.
"Au nevoie sa fie eficienti", a declarat Markus Engels, analist la Cominvest Asset Management din Frankfurt. "Daca faci o comparatie intre Allianz si competitorii internationali, germanii nu se afla inca in frunte in termeni de rentabilitate", a declarat el inainte de anuntul facut de Allianz.
Rentabilitatea financiara a celor de la Allianz a fost de 12,6% in 2005, inferioara companiei Axa din Paris, cu 13,4%, sau Assicurazioni Generali din Trieste, care a inregistrat o rentabilitate de 16,5%, date compilate de Bloomberg.
Actiunile Allianz s-au apreciat cu 2,76 euro, sau 2,3%, atingand valoarea de 122,38 euro la bursa din Frankfurt, cota la care valoarea de piata a companiei ajunge la 49,5 mld. euro. De la inceputul anului, actiunile s-au depreciat cu 4,4%.
Oficialii Allianz au declarat ca reorganizarea nu va conduce la concedieri pana la sfarsitul lui 2007. Pierderea locurilor de munca s-ar putea intampla doar in cazul in care prin inchiderea birourilor din unele zone, angajatii n-ar fi de acord sa se transfere la alte filiale, a declarat Frank Lehmhagen, oficial al Ver.di, cel mai mare sindicat din Germania, si membru al consiliului de supraveghere la unitatile de asigurari ale Allianz din Germania.
Sindicatele au contestat decizia Allianz de a face reduceri de personal dupa ce profitul net aproape s-a dublat, ajungand la valoarea record de 4,4 mld. euro anul trecut. Oficialii Ver.di au declarat ca pregatesc greve de avertisment pentru a protesta fata de reducerile de personal si vor continua astfel de actiuni daca Allianz nu garanteaza pastrarea mai multor locuri de munca.
Allianz planuieste renuntarea la 3.300 de posturi la unitatile de asigurari de proprietati si accidente din Germania, 1.000 la unitatile asigurarilor de viata si 700 pe segmentul asigurarilor de sanatate. Allianz anuntase deja la inceputul anului renuntarea la 700 de locuri de munca la departamentul de vanzari din Germania.
Oficialii declarasera in februarie ca reorganizarea unitatilor de asigurari din Germania va majora profitul operational cu 200 mil. euro in 2007, 400 mil. euro in 2008 si 600 mil. euro in 2009.
Allianz planuieste sa inchida sucursala regionala din Koln si birourile de asigurari de proprietati si accidente din Mainz, Aachen, Hanovra, Augsburg, Freiburg, Mannheim, Nuremburg, Magdeburg si Ulm. Va inchide de asemenea unitatea de asigurari de viata din Frankfurt si unitatea de asigurari de sanatate din Dortmund.
La Dresdner, reducerea personalului are scopul de a atinge o rentabilitate financiara a companiei de 12% pana in 2008, au declarat oficialii Allianz. Restructurarea va cuprinde 9% din totalul angajatilor bancii, care la sfarsitul anului avea 28.774 salariati.
Allianz, care a renuntat deja la mai mult de o treime din angajatii Dresdner din 2001 de cand a cumparat compania din Frankfurt, incearca sa recupereze din costurile achizitiei si sa sporeasca veniturile.
Allianz are aproximativ 36.000 angajati la unitatile de asigurari din Germania si aproximativ 178.000 in lumea intreaga.

Restructurari la sange

Compania va renunta la 5.000 de angajati de la unitatile de asigurari din Germania si la 2.480 de angajati de la Dresdner Bank
Potrivit raportului anual al companiei, la sfarsitul anului trecut s-a redus numarul angajatilor Allianz din Germania cu 3.472, pana la 72.195 posturi
De la preluarea din 2001, Allianz a renuntat la mai mult de o treime din angajatii Dresdner Bank
Anul trecut profitul net al celor de la Allianz a ajuns la 4,4 miliarde de euro, aproape dublu fata de valoarea inregistrata cu un an in urma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO