Business Internaţional

Alternativa la salvarea băncii AIB era colapsul Irlandei

Autor: Cristina Roşca

03.10.2010, 23:54 41

Situaţia statului irlandez este din ce în ce mai dificilă,cri­za financiară simţindu-se în continuare aici "ca la ea acasă".Un colaps al Anglo Irish Bank (AIB), creditorul care a stat încen­trul crizei financiare din Irlanda, ar trage în jos şi statul,este modul în care ministrul de finanţe explică de ce guvernul aales să cheltuiască echivalentul a 20% din PIB pentru a susţinesectorul bancar, scrie Financial Times.

Autorităţile de la Dublin au dezvăluit la sfârşitul săptămâniitrecute că vor oferi noi fonduri băncii, astfel suma totală plătităde contribuabili pentru ca Anglo Irish Bank să evite falimentul aajuns la 34 mld. euro, de la 29,5 miliarde de euro. Din aceastăcauză deficitul bugetar al statului ar putea urca până la peste 30%din Produsul Intern Brut.
"La 30 de miliarde de euro, preţul salvării ar fi similarveniturilor din taxe pe un an", a spus Jane Foley, analist valutarla Rabobank. "Nu pare a exis­ta un panaceu rapid pen­tru stareafinanţelor gu­vernului irlandez".

Brian Leniha, minis­trul de finanţe irlandez, a de­clarat însă căstatul nu a pu­tut face nimic altceva de­cât să acţioneze.
"Un colaps al Anglo ar avea ca rezultat retrogra­da­reacalificativului de ţa­ră. Este important din punct de vederesistemic şi nu este un merit deosebit al băncii. Trebuie luat înconsi­de­rare raportul dintre mărimea băncii şi mărimea economiei",a spus el. Ca parte a noului plan salvator, ministrul de finanţe vaau­toriza transferul imediat al creditelor ipotecareneper­for­man­te în valoare de 25,9 mld. euro către AgenţiaNaţională de Ma­nage­ment al Activelor, autoritatea guvernamentalăînsăr­cinată să primească active toxice rezultate de pe urma crizeidin sistemul bancar.
Pe fondul acestei situaţii, la jumătatea săptămânii trecute agenţiade rating Standard & Poor's a retrogradat calificativul pentrudatoria subordonată a băncii cu trei trepte, până la CCC. Cu doarcâteva zile mai devreme şi agenţia Moody's Investors Service aretrogradat de o manieră similară cu S&P ratingulobligaţiunilor subordonate. Mai mult, Moody's a coborât în acelaşiritm şi calificativul obligaţiunilor celorlalte bănci, din cauza"riscului marginal crescut" ca guvernul să nu poată susţine restulcreditorilor.
Investitorii au început să se teamă că statul ar putea să nu facăfaţă situaţiei, şi din acest motiv au început să ceară prime totmai mari pentru a păstra titlurile de stat irlandeze în detrimentulcelor germane, considerate cele mai sigure. Dife­ren­ţa derandament între cele două titluri a ajuns la un nivel maxim istoricde 4,49 puncte procentuale.
Ministrul de finanţe a anunţat că în noiembrie va prezenta un planpe patru ani prin care va explica modul în care va re­du­cedeficitul bugetar la sub 3% din PIB până în 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO