Business Internaţional

Americanii reaprind criza din Europa prin Moody’s

Autor: Livadariu Andreea

08.03.2011, 23:38 26

AgenŢia americană de rating Moody's alimentează crizadatoriilor din Europa după ce a tăiat cu trei trepte calificativulGreciei, ceea ce împinge indirect Portugalia către accesarea unuiajutor extern.

Acest lucru are locpentru că cele două ţări beneficiază de acelaşi tratament dinpartea investitorilor, care le-au inclus în grupul PIIGS(Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia, Spania) care desemnea­zăţările cu cele mai mari deficite şi datorii publice din zonaeuro.

"Ceea ce a făcut Moody'spoate că este precipitat, prematur, deoarece s-a exprimat înainteaîntâlnirii din 11-12 martie a miniştrilor de finanţe din zona euro,care va prefi­gura summitul din 24-25 martie", spune profesorul deeco­no­­mie Daniel Dăianu. La cele două întâlniri vor fi stabilitemăsurile prin care Europa speră să pună capăt crizei care ozdruncină de aproape un an.

În ceea ce priveştePortugalia, cu fiecare zi în care dobânzile cerute de investitorirămân la valorile nesustena­bile de peste 7,5% pe an (de exemplu,România s-a împru­mutat la o dobândă de 4,85%), cu atât ţara seapropie mai mult de un ajutor extern precum cele primite anultrecut de Grecia şi Irlanda. Portugalia are nevoie anul acesta demai puţin de 20 mld. euro pentru a-şi finanţa datoriile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO