Business Internaţional

Angela Merkel este avertizată: Al doilea Wirtschaftswunder al Germaniei trebuie susţinut de noi politici de creştere. În spatele cifrelor sunt probleme structurale grave: infrastructura este crăpată, iar populaţia îmbătrâneşte

Angela Merkel este avertizată: Al doilea...

Autor: Catalina Apostoiu

24.09.2017, 00:00 1671

Cancelarul german Angela Merkel va câştiga probabil un al pa­tru­lea mandat după alegerile de duminică, însă liderii de business şi experţii o avertizează deja că Germania are nevoie să-şi regândească politicile pen­tru a rămâne cea mai mare economie a Europei.

Specialiştii atrag atenţia că econo­mia germană se confruntă cu probleme structurale grave, printre care o socie­tate în curs de îmbă­trânire şi o piaţă a mun­cii încă prea rigidă.

 Deo­­camdată însă al doilea Wirts­hafts­­wunder (miracol economic) al ţării îi va aduce aproape si­gur cance­la­rului Ange­la Merkel un alt mandat, potrivit Politico.

De la ultima victorie a lui Merkel în 2013, economia germană a mers din bine în mai bine, fiind în capul listei economiilor cu cel mai alert ritm de creştere din lume în 2016. Banca centrală a ţării anticipează că rata de creştere din acest an ar putea fi chiar mai puternică decât cea de 1,9% înregistrată anul trecut.

Între timp, şomajul a atins un minim post-reunificare de 5,7% în mai, determinând-o pe Merkel să promită ocu­parea completă a forţei de muncă până în 2025, un obiectiv care nu este în între­gime nerealizabil, potrivit institu­tului Ifo. Astfel, nu e de mirare că proble­me­le economice nu-i preocupă prea mult pe alegătorii germani. Un sondaj DIW relevă că numai 15% din alegători sunt preocupaţi de perspec­ti­ve­le economice, în timp ce numai 7% se tem că şi-ar putea pierde locul de muncă.

Însă numărul alegătorilor dezamăgiţi ar putea creşte puternic dacă noul guvern german va da dovadă de lipsă de vigilenţă în ceea ce priveşte politicile de încurajare a creşterii economice.

Germania a implementat puţine reforme structurale suplimentare de la aşa-numita Agenda 2010. 

Într-o poziţie împărtăşită de majoritatea economiştilor, consilierul economic al lui Merkel şi preşedinte al Bundes­bank Jens Weid­mann a avertizat în mod repetat că Ger­ma­nia are nevoie de noi reforme structurale pentru a-şi îmbunătăţi edu­caţia şi infrastructura, cât şi pentru a solu­ţiona problema îmbătrânirii.

Forumul Economic Mondial a aver­­tizat că până în 2035 peste 21 mili­oane de germani vor avea vârste de peste 67 de ani. Criticii susţin că Merkel ar fi trebuit să sporească şi mai mult flexibilitatea pieţei de muncă, însă Merkel a respins orice sugestii ca nemţii să muncească până la 70 de ani.

Deşi ocuparea completă a forţei de muncă ar putea părea atractivă, anga­jatorii ger­mani avertizează deja cu privire la dificultăţile întâmpinate în a găsi muncitori calificaţi. Steffen Kamp­eter, direc­tor gene­ral al Confe­de­ra­ţiei Aso­ciaţiei An­ga­ja­to­­­rilor Ger­mani, a declarat pen­­­tru CNBC că Ger­ma­­nia trebuie să ră­mână în „Liga Cam­­pio­nilor“, a­ceas­­ta urmând să fie sarcina noului gu­­vern. „Percepţia noas­­­­­­­tră clară este că pentru următorii pa­­­tru ani avem ne­voie de o politică mai orientată către busi­ness şi de impulsionare a creşterii economice.“

„Avem probleme de ordin demografic, de stabilitate a sistemului de asigurări sociale şi resimţim presiuni din partea unor noi rivali din Asia din punctul de vedere al producţiei industriale“, a declarat Kampeter.

Potrivit Bloomberg, Germania mai are de recuperat în ceea ce priveşte sectorul tehnologic şi educaţia, ceea ce va implica eforturi costisitoare pentru următorul guvern.

Partidele politice germane se întrec în a promite companiilor şi cetăţenilor obişnuiţi un viitor digital mai bun, incluzând o promisiune de a oferi internet tuturor făcutăde social democraţi. Ce este mai puţin clar este câţi bani vor fi disponibili pentru dezvoltarea reţelelor de fibră optică, capitol la care Germania se situează pe ultima poziţie în rândul ţărilor G7.

În educaţie, cultura MBA prinde mai greu în Germania, iar şcolile de business nu se numără printre cele mai apreciate din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO