Business Internaţional

Anglia mai toaca 75 mld. euro pentru salvarea bancilor

19.01.2009, 16:39 12

Ministrul de finante al Marii Britanii, Alistar Darling, a anuntat un al doilea plan de sprijinire a bancilor din Regat, prin care bancile se pot asigura impotriva pierderilor si vor avea datoriile garantate de catre stat, scrie Bloomberg.

In acelasi timp, Trezoreria britanica a anuntat ca isi va majora participatia detinuta in cadrul Royal Bank of Scotland, in conditiile convertirii actiunilor preferentiale in valoare de 5 miliarde de lire sterline (aproximativ 3,7 miliarde de euro) achizitionate in toamna anului trecut in actiuni comune.
Guvernul va extinde, de asemenea, un program prin care efectueaza injectii de lichiditate in sistemul financiar.
"Impactul acestei miscari asupra finantelor publice va fi unul temporar, in conditiile in care investitiile vor fi efectuate doar atat timp cat este necesar pentru asigurarea stabilitatii economice si pentru protejarea intereselor contribuabililor", se arata intr-un comunicat al Trezoreriei.
Noile masuri vor adauga cel putin 100 mld. lire sterline (75,3 mld. euro) celor 250 mld. lire sterline rezervate in octombrie de catre premierul Gordon Brown pentru sprijinirea sistemului financiar si pentru combaterea celei mai dure recesiuni din ultimele doua decenii. Acest pas extinde influenta guvernului asupra sistemului bancar, expunand, in acelasi timp, contribuabilii unor pierderi de sute de miliarde de lire sterline.
"Acesta este un proces lent de nationalizare", a declarat Dany Gabay, fost economist in cadrul Bancii Angliei. "Introducerea asigurarilor impotriva pierderilor in ecuatie ar putea ajuta, insa autoritatile se concentreaza mai degraba asupra efectelor crizei decat asupra factorilor care au generat-o", a adaugat el.
Potrivit noilor masuri privind asigurarea impotriva pierderilor, bancile vor incheia acorduri separate cu guvernul in ceea ce priveste volumul estimat al pierderilor, sumele care depasesc nivelul estimat urmand sa fie acoperite in proportie de 90% de catre Trezorerie. Guvernul spera ca aceasta masura de asigurare a pierderilor aditionale va incuraja bancile sa reia procesul de creditare catre consumatori si mediul de afaceri.
In acelasi timp, Northern Rock, banca nationalizata de catre guvern anul trecut, va rambursa datoria catre stat intr-o perioada mai mare de timp, miscare ce va permite institutiei sa acorde un volum mai mare de credite ipotecare, se arata intr-un document al executivului de la Londra. Anterior, Northern Rock isi restransese activitatea de creditare pentru a-si putea plati datoria catre stat.
Noile masuri intreprinse de guvernul britanic vin in conditiile in care noul presedinte american, Barack Obama, intentioneaza sa implementeze un plan de sustinere a economiei, prin intermediul caruia va canaliza sute de miliarde de dolari catre banci si va curata balantele contabile ale acestora de activele toxice.
In acelasi timp, planul vine pe fondul criticilor repetate adresate de Gordon Brown bancilor care au esuat sa reia procesul de creditare chiar si dupa ce au primit capital de zeci de miliarde de lire sterline.
 
 
Pierderile RBS, record pentru Marea Britanie
 
Royal Bank of Scotland (RBS) se asteapta la pierderi de 28 mld. lire sterline (31,5 mld. euro) in 2008, cea mai mare inregistrata de vreo companie britanica pana in acest moment, in conditiile in care turbulentele de pe piata financiara continua sa ia amploare. Cea mai mare institutie financiara controlata de guvernul britanic ar putea inregistra o pierdere anuala bruta de 8 mld. lire sterline, se arata intr-un comunicat al creditorului cu sediul in Edinburgh. Acestora li se vor adauga insa reduceri de valoare a activelor contabile in valoare totala de 20 mld. lire sterline. Pierderile vor devansa performanta negativa inregistrata de Vodafone in 2006, cand compania de telecomunicatii a avut o pierdere neta anuala de 22 mld. lire sterline. Problemele RBS au fost amplificate de achizitia diviziei de investitii a bancii olandeze ABN Amro cu doar trei luni inainte de declansarea crizei subprime, o tranzactie pe care ministrul britanic de finante a catalogat-o drept "dezastruoasa". "Criza pietei de creditare si incetinirea drastica a economiei continua sa loveasca din plin RBS", a declarat Stephen Hester, directorul executiv al bancii. "Incertitudinile si riscurile imense vor continua sa persiste pentru o vreme", a adaugat el. Actiunile RBS si-au continuat tendinta descendenta, valoarea de piata a companiei ajungand la inceputul acestei saptamani la 11,9 mld. lire sterline. Titlurile bancii s-au prabusit cu 90% in ultimele 12 luni. RBS a precizat ca se asteapta ca reducerile de valoare a activelor contabile ale diviziei de creditare sa se ridice la 8 mld. lire sterline pentru intregul an 2008. In acelasi timp, pierderile generate de creditele neperformante ar putea ajunge la 7 mld. lire, aici fiind inclusa si pierderea de 1 miliard de lire provocata de falimentul Lyondell Chemical.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO