Business Internaţional

Anul preeletoral ameninta reformele economice ale Sofiei

30.05.2000, 00:00 17



Reforma economica din Bulgaria este pe drumul cel bun, insa autoritatile de la Sofia trebuie sa evite tentatia unei realxari a disciplinei monetare impuse prin regimul Consiliului Monetar, a afirmat Stanley Fischer, directorul general adjunct al Fondului Monetar International, citat de Reuters.

Fischer a indemnat guvernul bulgar sa sustina stabilitatea macroeconomica, sa nu cedeze populismului aferent anului pre-electoral si sa continue reforma in sectorul energetic.

Rata somajului in Bulgaria a urcat, in luna aprilie, la 19% din populatia activa, in crestere cu 0,25% fata de luna precedenta, a anuntat Serviciul national al locurilor de munca.

Aceasta reprezinta o crestere a ratei somajului de 5,74% fata de perioada similara a anului trecut, cand atingea nivelul de 13,26%.

"Decizia luata in martie de a ingheta preturile la energie ne trimite un semnal negativ cu privire la hotararea guvernului de a face reforma in acest sector", a afirmat Fischer la un seminar desfasurat cu studentii unei universitati bulgaresti. El a recomandat subventionarea preturilor energetice doar pentru categoriile cele mai defavorizate, si nu pentru intreaga populatie.

"Privatizarea trebuie finalizata cat mai curand, dar intr-un mod cat mai transparent. Derularea procesului in anul 1999 a fost impresionanta, dar a fost presarata cu unele tranzactii care au condus mai tarziu la presupuse fapte de coruptie", a continuat Fischer.

Bulgaria a vandut 70% din activele detinute de stat, insa multe dintre acestea au fost achizitionate de companii ce nu dispun de know-how si capital suficient pentru a revitaliza intreprinderile.

Guvernul bulgar de centru-dreapta a venit la putere in urma cu trei ani si de atunci a inceput o reforma economica profunda. Una din principalele masuri a fost instaurarea consiliului valutar, care a stopat inflatia si a stabilizat sistemul financiar al tarii.

Bulgaria a inregistrat anul trecut o crestere economica de 2,5%, in ciuda pierderilor provocate de criza din Kosovo si a celor de pe pietele emergente, dar care nu inseamna prea mult in termeni reali, avand in vedere prabusirea din 1997. Fischer estimeaza pentru acest an o rata de crestere de 4% a economiei bulgare.

Bulgaria se afla la jumatatea derularii programului cu FMI, in valoare de 627,62 milioane DST (drepturi speciale de tragere), respectiv 853 milioane de dolari, acord din care au fost rambursate deja sapte transe insumand 500 milioane de dolari.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO