Business Internaţional

Aprecierea francului elveţian le face viaţa mai grea est-europenilor

Aprecierea francului elveţian le face viaţa mai grea est-europenilor

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

14.07.2011, 00:03 516

Francul elveţian s-a apreciat la valori record în raport cumonedele din Europa de Est, dând bătăi de cap celor care şi-aucumpărat casele cu credite în franci în perioada de boom economicatraşi fiind de dobânzile mici, scrie Bloomberg.

De la începutul anului, francul s-a apreciat faţă de majoritateamonedelor, în condiţiile în care investitorii caută investiţiisigure pentru a se proteja de criza datoriilor din Europa. Zlotul,spre exemplu, a pierdut peste aproape 14% din valoare în faţafrancului în această perioadă, potrivit The Wall StreetJournal.

În Ungaria, 63% din creditele ipotecare pentru lo­cuinţe eraudenominate în monedă străină la sfârşitul lunii aprilie, iar la100.000 de credite plăţile erau în întârziere, potrivit datelorbăncii centrale. În Polonia, valoarea împrumuturilor pentrulocuinţe denominate în franci totaliza 149,7 miliarde de zloţi (37mld. euro) la finele lunii mai, reprezentând 53% din ipotecileactive - deţinute de 700.000 de debitori. "Acest portofoliu decredite substanţial reprezintă un risc ma­jor pentru bănci", aafirmat Akos Kuti, analist al fir­mei de brokeraj EquilorBefektetesi.

În Polonia, mulţi debitori coche­tează cu ideea de a-şiajusta ipotecile şi de a converti creditele denominate în franci înîmprumuturi în zloţi. Unii analişti, precum Marcin Krason de lafirma de consultanţă financiară Open Finance, consideră că aceastăidee nu este bună. Având în vedere că zlotul are în faţa franculuio putere mai mică decât a avut în urmă cu câţiva ani, rambursareacreditului vechi şi lua­rea unuia nou ar fi costisitoare.

Tot­odată, banca centrală elveţiană nu va majora în viitorulapropiat dobân­zile pentru a evita aprecierea exage­rată afran­cu­lui, în timp ce dobânzile din Polonia vor creşte cu încă0,5% anul acesta. Guvernul ungar s-a angajat într-o campanie de a-iproteja pe cei care au credite în monedă străină care nu-şi potonora obligaţiile de plată în spe­cial din cauza deprecieriiforin­tului.

Astfel, în mai executivul şi băn­cile comerciale au convenit unplan de a fixa temporar cursul de schimb al fran­cului.

În România, în mai restanţele populaţiei la creditele în altemonede decât leul, euro sau dolarul american - categorie dominatăde francul elveţian - au urcat cu aproape 10% (în lei), depăşind înpremieră pragul de un miliard de lei. Creşterea reflectă parţialaprecierea francului. Exprimate în franci, restanţele au făcut unsalt vizibil, de 4%, până la 315 milioane de franci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO