Business Internaţional

Arabia Saudită cheltuie aproape 10% din PIB ca să evite protestele

Autor: Alexandru Matei

24.02.2011, 23:39 33
Regele Abdullah al Arabiei Saudite a anunţat o serie de măsurifinanciare, estimate la 36 mld. dolari (26 mld. euro), înîncercarea de a evita proteste precum cele care au dărâmatregimurile din Tunisia şi Egipt şi provoacă violenţe în Libia,scrie Financial Times. Acestea reprezintă aproape 10% din PIB-ulţării, de 438 mld. dolari, conform estimărilor FMI.

În plus, guvernul saudit va aloca 400 mld. dolari până lasfârşitul anului 2014 pentru a îmbunătăţi sistemul educaţional, celmedical şi infrastructura.

Conducerea Arabiei Saudite a fost nevoită să ia aceste măsuri,după ce sute de oameni şi-au anunţat prezenţa, prin intermediulreţelei de socializare Facebook, la un protest ce urmează să fieorganizat pe 11 martie pentru a cere un conducător ales de popor,nu impus de familia regală, libertăţi mai mari pentru femei şieliberarea deţinuţilor politici.

Analiştii mai spun că este posibil ca în curând regele sărestructureze guvernul.

Cu toate acestea, regele nu a anunţat reforme politice precumalegeri pentru consiliile locale, măsură cerută de grupurile deopoziţie. Arabia Saudită nu are partide politice sau parlament alesşi interzice organizarea de proteste.

Măsuri antiproteste

n Majorarea cu 15% a salariilor angajaţilor la stat.

n Introducerea pentru prima oară în istoria ţării a ajutoarelorde şomaj. Acestea vor avea durata de un an.

n Studenţii saudiţi care studiază în străinătate pe proprii banivor fi introduşi în sistemul de burse de stat.

n Extinderea sistemului de asistenţă socială, familiile putândcere ajutor pentru până la 15 membri, în creştere de la opt.

n Crearea unui fond de aproape 1 mld. dolari pentru susţinereacheltuielilor cu locuinţa: achiziţii de mobilă, uniforme şi cărţişcolare, facturi la utilităţi şi renovări.

n Ştergerea datoriilor puşcăriaşilor şi a persoanelor decedatepentru a reduce povara financiară a familiilor acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO