Business Internaţional

Artizanii din industria modei din Franta apeleaza la ajutorul statului pentru a nu iesi din scena

22.10.2009, 23:12 99

Croitoriile, firmele specializate in realizarea de broderii siproducatorii de palarii - candva unele dintre cele mai prosperesectoare din industria modei - sunt acum unele dintre cele maiafectate victime ale crizei financiare, care a condus la evaporareacererii pentru bunurile de lux, scrie The Wall Street Journal.

In conditiile in care casele de moda isi anuleaza comenzile sireduc costurile, aceste afaceri mici se intorc acum catre guvernpentru a gasi sprijin.

Primul-ministru francez Francois Fillon urmeaza a organiza ointalnire cu consilierii guvernamentali, directorii executivi aicompaniilor din industria bunurilor de lux si cu artizanii pentru adiscuta despre ajutorul pe care statul il poate acorda acestorjucatori. Printre subiectele ce urmeaza a fi atinse se numarafragilitatea sectorului si importanta acestuia pentru imagineaFrantei, precum si dificultatea intampinata de companiile de profilin recrutarea si trainingul tinerilor artizani, potrivitoficialilor guvernamentali.

Reducerile de taxe si impozite, subventiile si noile reguliprivind etichetarea - in principal menite sa evidentieze origineasau natura artizanala a produsului - sunt posibile masuri ceurmeaza a fi adoptate, desi ele nu vor fi anuntate imediat,potrivit oficialilor guvernamentali.

Numarul afacerilor mici care deservesc industria modei de luxs-a redus la 115 in 2007, de la 468 in 2000, potrivit Institutuluide Statistica din Franta. Ca rezultat al acestei evolutii, numarulartizanilor ce lucreaza in Franta a scazut cu 80% comparativ cuinceputul de mileniu, ajungand in 2007 la 5.209.

Analistii spun ca situatia s-a inrautatit in ultimul an, dupa ceconsumatorii din intreaga lume au decis sa renunte la execese.Compania de consultanta Bain & Co estimeaza intr-un raportrealizat in luna iunie ca piata mondiala a bunurilor de lux se vacontracta cu 10% in acest an.

"Pe termen lung, pozitia de lider a Frantei in industria modeisi in ceea ce priveste creativitatea este amenintata", a spusClarisse Reille, un consultant din domeniul bunurilor de lux,angajat de ministerul industriei din Franta pentru a-l ajuta increionarea uni program care sa sprijine industria textila.Comenzile pentru haine de lux au scazut cu 30% in acest an inFranta comparativ cu 2008, dupa ce consumatorii au ales sa reducavolumul cheltuielilor, este de parere Reille.

Industria modei din Franta, faimoasa la nivel mondial, s-a bazatin ultimele decenii pe "mainile delicate" ale artizanilor carerealizau manual haine, pantofi sau palarii. Influenta lor inindustrie a intrat pe un trend descendent in perioada recenta.

Industria "pret-a-porter" - a hainelor purtate zi de zi - ainceput sa castige importanta in ultimii 40 de ani, punand in umbraimportanta artizanilor extrem de talentati. Casele de moda auinceput sa produca haine de serie, in fabrici ce s-au dovedit maieficiente din punctul de vedere al costurilor. In anii '80 si '90,designerii faimosi au inceput sa creeze haine obisnuite, precumtricouri si blue-jeans, ce se produceau in fabricile din Europa deEst si Africa de Nord, intr-o incercare a caselor de moda de areduce costurile - desi acestea continuau sa apeleze la firmelespecializate in broderii si la micii artizani din Franta siItalia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO