Business Internaţional

Asiguratorii nu acopera pierderile de 1,7 mld. $ ale companiilor aeriene

22.04.2010, 00:00 16

Pierderile suferite de companiile aeriene din cauza norului decenusa vulcanica ce a determinat anularea zborurilor in cea maimare parte a Europei de Nord si Centrale timp de sase zile seridica la cel putin 1,7 miliarde de dolari (1,25 miliarde de euro),conform IATA (Asociatia Internationala de Transport Aerian), citatade Wall Street Journal.

In acest context, asociatia a cerut guvernelor sa sustinacompaniile aeriene si sa relaxeze reglementarile.

"Este o situatie extraordinara amplificata de un procesdecizional ineficient la nivelul guvernelor nationale", a declaratGiovanni Bisignani, director general al IATA.

"Guvernele ar trebui sa ajute companiile sa-si acopere costurilelegate de aceasta criza", a adaugat Bisignani.

Oficialul a indemnat guvernele sa schimbe legislatia ce obligaoperatorii aerieni sa suporte cazarea, mesele si convorbiriletelefonice ale pasagerilor afectati de intreruperea sau anulareazborurilor.

Criza a afectat 29% din sectorul mondial al aviatiei si 1,2milioane de pasageri pe zi.

Conform datelor Eurocontrol, care coordoneaza zborurile din 38de tari europene, peste 95.000 de zboruri au fost anulate inperioada cuprinsa intre ziua de joi a saptamanii trecute si ziua demarti din aceasta saptamana.

Intre 17 si 19 aprilie, companiile aeriene au pierdut 400 demilioane de dolari pe zi.

"Pentru o industrie care a avut pierderi de 9,4 miliarde $ anultrecut si asteptata a se confrunta cu pierderi de inca 2,8 miliarde$ in acest an, aceasta criza este devastatoare", a declaratBisignani.

Companiile de asigurari nu vor avea insa de suferit de pe urmacrizei, politele de asigurare ale companiilor aeriene neacoperindin mod tipic anularile de zboruri, scrie Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO