Business Internaţional

AT&T va cumpăra T-Mobile USA într-o tranzacţie-gigant de 39 mld. $

AT&T va cumpăra T-Mobile USA într-o tranzacţie-gigant de 39 mld. $

T-Mobile, divizia americană a Deutsche Telekom, este al patrulea operator de servicii de telefonie mobilă din Statele Unite

Autor: Vlad Popescu

21.03.2011, 23:43 31

AT&T vrea să cumpere T-Mobile USA de la Deutsche Telekompentru 39 de miliarde de dolari (27,6 mld. euro), creând un noulider de piaţă în sectorul telecomunicaţiilor mobile din StateleUnite, însă tranzacţia va fi anchetată riguros de autorităţilepentru concurenţă, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

AT&T, al doilea jucător pe piaţa americană a serviciilormobile, este criticat pentru performanţele slabe ale reţelei şi arcâştiga, prin preluarea T-Mobile USA, acces la capacităţiimportante de extindere şi acoperire a cererii de servicii video şide date, tot mai mare odată cu adoptarea la scară largă asmartphone-ului.

Deutsche Telekom scapă astfel de o operaţiune a căreiprofitabilitate este pe o pantă descendentă şi câştigă lichidităţiimportante, pe care le poate folosi pentru plata datoriilor şirăscumpărarea de acţiuni. Grupul german rămâne însă expus pe piaţaamericană, deoarece va obţine de asemenea, conform acordului, 8%din acţiunile AT&T, devenind cel mai mare acţionar algrupului.

Cota de piaţă a AT&T va creşte prin această tranzacţie de la32% la 43%, respectiv de la 96 de milioane de clienţi la 130 demilioane. Actualul lider de piaţă, Verizon Wireless, controlat deVerion Communications şi Vodafone, are o cotă de piaţă de34,5%.

Numărul trei pe piaţă, Sprint Nextel, a purtat negocieri pentrua fuziona cu T-Mobile USA care însă au eşuat. Divizia americană aDeutsche Telekom este al patrulea operator de servicii mobile dinStatele Unite.

Sprint Nextel, care va fi nevoită să concureze cu doi rivalimult mai mari şi mai puternici, s-a plâns autorităţilor americanecă fuziunea AT&T - T-Mobile USA va răsturna dramatic echilibrulindustriei wireless, dominată de acum înainte de cei doi giganţicare vor controla aproape 80% din piaţă.

Autorităţile pentru concurenţă din Statele Unite vor anchetariguros tranzacţia, pentru a se asigura că facturile clienţilor nuvor fi afectate în urma fuziunii. T-Mobile USA oferă în prezentunele dintre cele mai mici tarife din America.

AT&T anticipează însă că va încheia tranzacţia înurmătoarele 12 luni şi a arătat că grupul este pregătit să renunţela unele active dacă autorităţile vor impune o astfel demăsură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO