Business Internaţional

Aurul îşi pierde din strălucire, dar investitorii prind gustul vinurilor fine

Aurul îşi pierde din strălucire, dar investitorii...

Autor: Ioana David

30.05.2013, 19:06 182

Aurul şi vinul au mers umăr la umăr în ultimii ani în preferinţele investitorilor care căutau active alternative de investiţii, însă în ultima perioadă se pare că au propriu drum. Indicele care urmăreşte evoluţie preţurilor pentru vinurile fine s-a triplat în ultimii zece ani, în timp ce aurul a crescut de patru ori, scrie Bloomberg. De la începutul lui 2013 însă, preţul metalului preţios a alunecat cu 16%, în timp ce vinurile fine continuă să câştige în atractivitate.

Cerearea pentru aur, vinuri şi alte active alternative au câştigat teren în condiţiile în care randamentele la obligaţiuni şi alte plasamente au atins minime istorice.

“Amândouă sunt active fizice, cu o valoare intrinsecă”, este de părere Chris Smith, investment manager al The Wine Investment Fund, care a apărut în 2003.

El mai spune că vinul devine atractiv în momentul în care oamenii sunt nesiguri din punct de vedere economic.

Indicele preţului vinului urmăreşte evoluţia celor mai căutate 100 de vinuri fine din lume care au o piaţă secundară puternică. Datele citate de Bloomberg arată că tranzacţionarea vinurilor fine se ridică anual la 4 mld. dolari, din care 10% este reprezentată de licitaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO