Business Internaţional

Austeritatea prinde chip: Majorare excepţională a impozitului pe profit şi dividende în Franţa

Autor: Iulian Anghel

02.12.2011, 15:32 405

Deputaţii francezi au aprobat astăzi o majorare "excepţională" de 5% a cuantumului impozitului pe profitul întreprinderilor a căror cifră de afaceri depăşeşte 250 mil. euro, potrivit cotidianului economic francez La Tribune.

Această măsură menită să aducă venituri suplimentare la buget face parte din planul de economii al premierului Francois Fillon.

Deputaţii au majorat, de asemenea, de la 19% la 24% cota impozitului reţinut la sursă pe dividende şi dobânzi.

Un amendament al UMP, partidul de guvernământ, care plafona la 15.000 de euro pe gospodărie, începând cu 1 ianuarie 2012, deductibilitatea fiscală pentru donaţii şi contribuţii către partidele politice a fost de asemenea votată.

Guvernul francez a prezentat, la începutul lui noiembrie, noi măsuri pentru a realiza economii la bugetul statului de 18,6 miliarde de euro în următorii doi ani. Printre acestea se numără accelerarea creşterii vârstei de pensionare şi o majorare temporară a taxei pentru companiile mari.

Guvernul a decis majorarea temporară cu 5% a taxei pentru companii cu o cifră de afaceri mai mare de 250 mil. euro şi o creştere de la 5,5% la 7% a nivelului Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) reduse.

Măsurile ţintesc reducerea deficitului bugetar la 3% din PIB în 2013, de la 5,7% în 2011.

Potrivit premierului francez, măsurile vor conduce la o economie de 65 de miliarde de euro în următorii cinci ani şi ar trebui să permită Franţei să elimine deficitul bugetar în 2016 şi să-şi menţină ţinta de a diminua datoriile statului, care vor atinge un maxim 87% în 2012.

Franţa se teme că problemele din zona euro vor conduce la o retrogradare a ţării de la nivelul actual "AAA", cel mai ridicat posibil, cu consecinţe dezastruoase asupra întregii zone euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO