Business Internaţional

Banca centrală a SUA a avut anul trecut un profit mai mare decât toţi giganţii de pe Wall Street la un loc

Banca centrală a SUA a avut anul trecut un profit mai mare decât toţi giganţii de pe Wall Street la un loc

Autor: Livadariu Andreea

23.03.2011, 23:41 51

Profitul băncii centrale americane (Fed) a atins anul trecut unnivel record de 82 de miliarde de dolari (57,5 mld. euro), mai maredecât al celor mai puternice bănci americane, fapt care subliniazăgradul de implicare al instituţiei în pieţele financiare americane,scrie New York Times.

Cele douăsprezece bănci regionale care alcătuiesc Fed deţineaula sfârşitul anului trecut aproximativ 2.400 miliarde de dolari(1.685 mld. euro) sub formă de obligaţiuni guvernamentale, garanţiiipotecare şi alte investiţii, conform unui raport publicat deinstituţie. De la începutul acestui an, Fed a virat în conturileguvernului 79 mld. dolari (55,5 mld. euro), cu 66% mai mult decâtplăţile realizate pe parcursul întregului an 2010, care autotalizat 47,5 miliarde de dolari (33,35 mld. euro). Înainte decriza din 2008, Fed transfera către guvern aproximativ 25 mld.dolari pe an. Profitul băncii centrale americane reflectă un modelunic de business, în care Fed investeşte pentru a crea noi resursefinanciare. Începând cu 2008, Fed a lărgit gama de investiţii, cuscopul de a salva industria bancară şi de a stimula economia,astfel încât bilanţul său, care în 2007 totaliza aproximativ 800mld. dolari, a fost triplat.

Pe de altă parte, SUA sunt pe drumul spre insolvenţă, iarliderii politici se află într-un moment de "cotitură", a spus unoficial al băncii. "Dacă vom continua pe drumul pe care ne-au pusautorităţile fiscale, vom deveni insolvenţi. Întrebarea este când",crede Richard Fisher, preşedintele Fed Dallas.

BNR a avut profit de 330 mil. euro

Banca Naţională a României (BNR) a obţinut anul trecut un profitde 330 mil. euro, de trei ori mai puţin decât câştigul realizat în2009. Potrivit legii, BNR virează la bugetul de stat 80% dincâştigul brut, rezultat după acoperirea pierderilor din exerciţiilefinanciare precedente. Anul trecut, BNR a realizat un profit brutde 4,6 mld. lei (1,1 mld. euro), mult mai mare decât câştigurileînsumate ale tuturor băncilor care au încheiat pe plus. Dupăacoperirea pierderilor din anii precedenţi, BNR a avut un câştig decirca 1,8 mld. lei, din care a plătit 80% la bugetul de stat, adicăîn jur de 1,5 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO