Business Internaţional

Banca Naţională a Bulgariei a redus rata dobânzii de referinţă la un minim record, de 0,03%

Banca Naţională a Bulgariei a redus rata dobânzii de...

Autor: Liviu Popescu

01.07.2014, 19:01 348

Banca Naţională a Bulgariei (BNB) a redus rata dobânzii de referinţă de la 0,05% la nivelul minim record de 0,03%. Măsura vine la o zi după ce instituţia a anunţat că va reduce ratele dobânzilor la depozitele de la Corporate Commercial Bank (KTB), a patra cea mai mare bancă din Bulgaria, care a fost plasată sub supraveghere specială din cauza retragerilor masive de lichidităţi din ultimele zile, scrie agenţia Novinite.

Spre comparaţie, rata de referinţă a BNR este de 3,5% şi este valabilă din 5 februarie 2014.

Înrăutăţirea percepţiei investitorilor a majorat CDS-urile Bulgariei (credit-default swaps, contracte care protejează obligaţiunile) pe cinci ani cu 18 puncte de bază săptămâna trecută, la 141 de puncte de bază, cel mai ridicat nivel de începând cu octombrie 2012, potrivit Bloomberg. CDS-urile României au încheiat săptămâna trecută la nivelul de 135 de puncte de bază.

Însă turbulenţele politice şi bancare nu au împiedicat Bulgaria să vândă săptămâna trecută eurobonduri pentru prima dată în ultimii doi ani, profitând de cererea la nivel mondial pentru active cu randamente mari. Guvernul bulgar a strâns două miliarde de dolari în oferta sa pentru obligaţiuni cu scadenţă în septembrie 2024 şi randamente de 3,06%, semnificativ mai reduse decât a reuşit România să obţină în luna aprilie, când a atras 1,25 miliarde de euro prin euroobligaţiuni cu maturitate de zece ani şi randament de 3,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO