Business Internaţional

Banca Naţională a Ungariei a făcut un profit de 437 mil. euro anul trecut din conversia creditelor în valută. Banii se duc pe castele

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Am făcut clar în ultima şedinţă de guvern că banca centrală nu este pe Marte şi că nu serveşte interesele marţienilor. Ea este în Ungaria şi serveşte interesele maghiarilor. Le spun lor că unul din rezultatele politicii monetare este că uneori creează profit, alteori pierderi.“

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Am făcut clar în ultima şedinţă de guvern că banca centrală nu este pe Marte şi că nu serveşte interesele marţienilor. Ea este în Ungaria şi serveşte interesele maghiarilor. Le spun lor că unul din rezultatele politicii monetare este că uneori creează profit, alteori pierderi.“

Autor: Bogdan Cojocaru

03.02.2015, 00:05 1102
Banca Naţională a Ungariei a făcut anul trecut un profit de 136 de miliarde de forinţi (437 de milioane de euro) din conversia creditelor în monedă străină în împrumuturi în forinţi.

Presa scrie că o parte din aceşti bani au fost folosiţi pentru achiziţii de active imobiliare, inclusiv un hotel de lux, în condiţiile în care guvernul şi-a făcut un obicei din a se folosi de măsuri excepţionale şi adesea controversate pentru a face rost de bani la buget, în timp ce premierul Viktor Orban şi alţi oficiali spun că profitul băncii centrale nu poate fi vărsat în bugetul statului.

Portfolio.hu, un portal maghiar de ştiri economice, arată că deşi nu are voie să finanţeze bugetul, banca centrală poate plăti dividende acţionarilor, printre care şi statul. Problema modului în care banca centrală îşi foloseşte profitul s-a reactivat după ce instituţia, condusă de György Matolcsy, un aliat de bază al premierului şi fost ministru al economiei în guvernul Orban, a cumpărat recent o proprietate de lux într-una dintre cele mai scumpe zone din Budapesta, Rózsadomb, unde locuiesc cei mai bogaţi şi cei mai vestiţi oameni din Ungaria. Proprietatea de 25.000 de metri pătraţi a fost achiziţionată de la Academia Ungară de Ştiinţe şi a costat

2,7 miliarde de forinţi (8,7 milioane de euro). Banca şi-a motivat achiziţia anunţând că aceasta este „compatibilă cu programul de responsabilitate socială“ în condiţiile în care va fi folosită pentru „pregătire, educare, cercetare“, scrie The Budapest Beacon.

Banca centrală a început să cumpere active imobiliare la sfârşitul anului 2013 cu achi­ziţionarea fostului sediu al Alianţei Na­ţio­nale a Organizaţiilor Industriale prin­tr-o tranzacţie de 450 milioane forinţi (1,4 mili­oane euro). Clădirea a fost donată ulterior unei fundaţii a băncii. În primăvara anului trecut banca naţională a cheltuit 1,7 miliarde de forinţi pentru cumpărarea clădirilor unui spital municipal unde ar trebui să fie pregătiţi „experţi financiari“.

Au urmat alte achiziţii, printre care Palatul Eiffel, afacere în care, scrie presa maghiară, banca a plătit substanţial mai mult decât preţul pieţei, şi un palat de dimensiuni mai reduse, dar proiectat de un arhitect celebru, pe care instituţia vrea să-l transforme în „centru de conferinţe şi expoziţii“, tot la un preţ mult superior celui al pieţei. De altfel, o ţintă pentru achiziţii imobiliare pare să fie exclusivistul Cartier al Castelelor din Budapesta. Într-un din imobilele cumpărare aici, banca naţională intenţionează să deschidă „o şcoală doctorală în limba engleză“ specializată pe economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO