Business Internaţional

Bancherii britanici vor avea de furca cu noul guvern

13.05.2010, 23:06 21

Marii creditori britanici risca sa dispara, dupa ce nouacoalitie de guvernamant de la Londra s-a angajat sa creeze ocomisie independenta care sa ia decizia daca bancile mari vor fidivizate sau nu, scrie The Guardian.

Infiintarea unei asemenea comisii a fost piesa centrala a unuiacord cu privire la reforma din sistemul bancar, incheiat intreconservatori si liberal-democrati. Printre initiativele celor douapartide aflate la guvernare se numara si "masuri robuste indirectia reducerii bonusurilor inacceptabile" ale bancherilor.

Comisia va avea la dispozitie un an de zile pentru a stabilidaca separarea operatiunilor de retail de cele de investitii arputea reduce riscurile sistemice din sectorul bancar.

Ambele tabere politice au militat pentru divizarea activitatilorbancare, desi conservatorii au fost ceva mai moderati.

Liberal-democratii si-au exprimat ferm dorinta de a merge maideparte si de a separa operatiunile bancare generate deconstituirea de depozite, care au un risc scazut, de operatiunilede investitii bancare, cu risc ridicat.

Structura comisiei nu a fost stabilita inca, insa un comitetcondus de noul ministru de finante George Osborne se va ocupa dedesemnarea celor care vor alcatui comisia. Comitetul va decide deasemenea daca va fi implementata o propunere a conservatorilor de ainclude reglementari privind regulile desfasurarii concurentei inindustria bancara.

Analistii avertizeaza insa ca incertitudinile cu privire laaceste noi reglementari vor intarzia recuperarea celor 65,5 mld.lire sterline (77 mld. euro) pe care autoritatile britanice le-auinjectat in creditorii Royal Bank of Scotland si Lloyds.

"(Autoritatilor britanice - n.red.) le va fi greu sa vandaactiuni in aceste banci pana in momentul in care nu va exista oidee clara cu privire la viitoarea structura a pietei bancare dinRegatul Unit", a afirmat Jon Peace, analist in cadrul Nomura.

Propunerile radicale ale coalitiei britanice au fost puse pemasa dupa ce conservatorii au sacrificat una dintre ideile lor dereforma de baza, pentru a ajunge la un consens culiberal-democratii.

Astfel, dorinta conservatorilor era ca Autoritatea britanica deservicii financiare sa intre in subordinea Bancii Angliei, insaacum aceasta va ramane in continuare institutie independenta.

Pentru a evita insa reaparitia unor sincope de reglementare side supraveghere, ce au amplificat criza de anii trecuti, va ficreat un comitet de stabilitate financiara, format dinreprezentanti ai bancii centrale si ai Autoritatii de serviciifinanciare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO