Business Internaţional

Bancherii cred că 20 mld. euro îi feresc de viitoarele crize

12.07.2010, 23:14 15

Cei mai importanţi bancheri din Europa poartă discuţii cuprivire la înfiinţarea unui Fond European de Recuperare în valoarede 20 mld. euro, care să furnizeze băncilor aflate în dificultateajutor de urgenţă în eventualitatea declanşării unei noi crize,scrie Financial Times.
Alessandro Profumo, directorul executiv al grupului italianUniCredit, crede că un astfel de fond ar putea strânge din sectorulprivat capital de până la 20 mld. euro în câţiva ani, oferind uneibănci aflate într-o situaţie delicată şansa de a se repune pepicioare, fără a apela la ajutor guvernamental.
"Fondul va furniza garanţii specifice care să sprijine băncileaflate în dificultate să emită titluri acoperite", a explicatProfumo. Proiectul va concura cu alte idei avute în vedere pentrugestionarea unei viitoare crize financiare, printre care se numărăşi impunerea unor taxe de către guverne şi conversia forţată aobligaţiunilor neacoperite în acţiuni.
Profumo, una dintre cele mai influente personalităţi din lumeabancară europeană, consideră însă că propunerea sa are avantajeclar superioare.
"Posibilitatea pentru autorităţi de a folosi acest fond pentru astabiliza una sau câteva bănci de dimensiuni mari, aflate în impas,poate da asigurări pieţelor că o viitoare criză poate fi evitatăîntr-un stadiu incipient şi că un eveniment sistemic poate fiprevenit", a declarat Profumo.
Propunerea înaintată de şeful UniCredit ar putea întâmpinarezistenţă din partea mai multor guverne, aşa cum este celbritanic, francez şi german, care şi-au exprimat susţinerea pentruintroducerea unei taxe suplimentare în sistemulfinanciar-bancar.
Impunerea unei asemenea taxe pe bănci la nivel comunitar a mai fostdiscutată, iar suma totală, vehiculată că s-ar strânge în urma uneiastfel de măsuri, se ridică la 50 mld. euro anual, potrivitEuractiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO