Business Internaţional

Bancherii de pe Wall Street, pe lista neagra a guvernului SUA

17.05.2009, 17:16 20

O parte din presedintii si directorii executivi ai bancilor americane supuse testelor de stres risca sa fie schimbati, guvernul de la Washington exprimandu-si astfel dorinta de a avea un cuvant de spus in administrarea creditorilor ce au obtinut finantari guvernamentale, a afirmat Sheila Bair, presedinte al Corporatiei Federale de Asigurare a Depozitelor Bancare (Federal Deposit Insurance Corporation - FDIC), scrie Financial Times.

 
Cei ineficienti vor pleca
Bair a precizat ca autoritatile americane ar putea inlocui structura manageriala si a consiliilor in cazul celor zece banci care au primit instructiuni de suplimentare a capitalului in urma rezultatelor furnizate de testele de stres.
"Structura manageriala trebuie evaluata", a declarat Bair. "Aptitudinile managerilor sunt corespunzatoare? Au avut o activitate plina de realizari? Exista persoane care se pot descurca mai bine in aceste functii?", s-a intrebat presedintele FDIC.
Cu privire la inlocuirea directorilor in urmatoarele saptamani, atunci cand bancile isi vor prezenta planurile prin care vor obtine fonduri suplimentare, Bair a declarat: "Da, cred ca va exista un proces de evaluare a conducerilor celor zece banci. Demersul este solicitat de guvernul american ca parte a planului de majorare a capitalului".
 
Sefii Citi si Bank of America, principalii vizati
Comentariile venite din partea oficialului american vor majora presiunile cu care se confrunta directorii executivi ai institutiilor bancare cu probleme, in aceasta situatie regasindu-se Kenneth Lewis (Bank of America) si Vikram Pandit (Citigroup). Cele doua institutii sunt nevoite sa stranga miliarde de dolari in urma testelor de stres realizate de Fed.
Oficialii FDIC au lansat luna aceasta discutii cu privire la inlocuirea actualului CEO al Citigroup, Vikram Pandit, daca banca va avea nevoie de fonduri guvernamentale suplimentare, potrivit Financial Times. Cu toate acestea, FDIC este doar una dintre autoritatile cu putere de decizie in aceste probleme si orice destituire survenita in managementul de top al institutiilor mari ar urma sa fie sanctionata de Trezoreria americana, care a refuzat sa comenteze asupra afirmatiilor venite din partea oficialului FDIC.
 
Bancile au nevoie de inca 75 mld. dolari
Testele de stres organizate de banca centrala americana (Fed) la inceputul lunii au aratat ca zece banci au nevoie de capital aditional in valoare de 74,6 mld. dolari pentru a restabili credibilitatea sectorului bancar si pentru a iesi din recesiune.
In capul listei bancilor care trebuie sa-si intareasca pozitia financiara s-au aflat Bank of America si Citigroup.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO