Business Internaţional

Bancile au devenit marul discordiei intre Franta, Anglia si restul Europei

27.05.2010, 23:05 11

Marea Britanie si Franta au intrat in conflict cu alte tarimembre ale Uniunii Europene cu privire la propunerile referitoarela viitoare masuri de preintampinare a crizelor bancare, oindicatie in plus a problemelor intampinate in definitivarea unuiraspuns comun fata de dificultatile economice ale bloculuieuropean, scrie Financial Times.

Michel Barnier, comisarul pentru piata interna, a initiatplanuri de constituire de catre tarile membre a unor fondurinationale care sa contribuie la lichidarea sau reorganizareabancilor cu probleme, fonduri alimentate de o taxa impusasectorului financiar.

Oficialii britanici au respins aceasta idee, argumentand ca arintroduce un "hazard moral" si ar incuraja bancile sa considere cataxa reprezinta o prima de asigurare care le-ar indreptati saprimeasca ajutor in caz ca au probleme. Oficialii francezi auanuntat ca au temeri similare.

Oficialii ministerului german de finante au declarat insa capachetul pare sa "avanseze in directia buna". Wolfgang Schaeuble,ministru de finante, vrea ca bancile germane sa plateascaaproximativ un miliard de euro pe an in cadrul unui fond separatpentru lichidarea bancilor cu probleme.

Michel Barnier a declarat ca este constient de problemahazardului moral, insa a adaugat ca "este inacceptabil ca povaracosturilor implicate de salvarea sectorului bancar sa fie incontinuare suportata de contribuabili".

Planul sau va fi luat in discutie de catre ministrii de finantesi liderii UE luna viitoare. Autoritatile de la Bruxelles spera cavor obtine sprijin suficient pentru a promova ideea fondului incadrul reuniunii G20 de la sfarsitul lunii iunie.

Un consens pare sa se formeze cu privire la necesitateaimpunerii unei taxe bancare, insa Tim Geithner, secretarulTrezoreriei americane, a declarat in Londra ca tarile ar puteaimplementa aceasta idee in mod diferit.

Ministrul britanic al finantelor a declarat ca scopul uneiastfel de taxe trebuie sa fie cel de a atrage bani pentrucheltuieli generale, iar un oficial francez s-a declarat de acordcu ideea taxei, dar a respins crearea unui fond "de salvare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO