Business Internaţional

Bancile centrale se implica tot mai mult in lupta impotriva aprecierii dolarului

15.11.2007, 14:35 12

In Columbia, investitorii externi sunt obligati sa pastreze timp de sase luni 40% din active in depozitele Banco de la Republica, in timp ce banca centrala a Indiei a introdus un sistem birocratic care sa preintampine speculatiile managerilor de fonduri straini, scrie Bloomberg.
In acelasi timp, banca centrala a Coreei investigheaza tranzactiile intervalutare pe baza de contract in incercarea de a limita aprecierea wonului, care a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii zece ani fata de dolarul american.
In loc sa foloseasca rezervele valutare sau rata de referinta a dobanzii pentru a influenta piata schimburilor valutare, bancile centrale si ministerele de finante au instituit o serie de obstacole care sa previna deprecierea dolarului, care afecteaza atat profitul companiilor, cat si cresterea economica a tarilor respective.
Moneda americana a coborat anul acesta cu 10% in fata principalilor sai "competitori", acesta fiind cel mai pronuntat declin din 2003 pana acum, in timp ce secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, a reiterat faptul ca Statele Unite sustin "un dolar puternic".
"Bancile centrale incearca sa gaseasca noi cai de interventie impotriva aprecierii monedelor nationale, dar pur si simplu unele solutii nu merg", a declarat Mirza Baig, analist la Deutsche Bank din Singapore. Unele dintre aceste planuri sunt "cu adevarat bizare", a adaugat el.
Totusi, banca centrala americana nu a intentionat niciun moment sa stopeze declinul dolarului, criza pietei imobiliare fortand-o sa opereze mai multe reduceri ale ratei de referinta a dobanzii. Moneda americana s-a depreciat anul acesta cu 19% fata de dolarul canadian si cu 18% fata de realul brazilian.
Un indice care masoara nivelul dolarului in fata monedelor nationale a sapte dintre principalii sai parteneri comerciali s-a depreciat pana la 71,11 puncte la inceputul lunii noiembrie, atingand cel mai scazut nivel la numai o saptamana dupa ce Fed a decis reducerea ratei de referinta a dobanzii cu 0,25%, pana la 4,5%.
Stephen Jen, director de cercetare a schimbului valutar la banca americana Morgan Stanley, declara pe 2 noiembrie ca deprecierea dolarului s-ar putea transforma intr-o "corectie mult mai violenta", a carei redresare ar necesita interventia concertata a Statelor Unite, Uniunii Europene si Japoniei. Un euro ar putea depasi nivelul de 1,5 dolari pana la sfarsitul anului, apreciaza Jen.
Declinul monedei americane le reaminteste traderilor de 1973, cand fostul secretar al Trezoreriei din perioada mandatului lui Richard Nixon, John Conally, a abandonat etalonul aur-dolar intr-o perioada in care economia americana era in recesiune, iar inflatia depasise 10%. In perioada 1973-1978 dolarul s-a depreciat cu 40% in fata monedei japoneze.
Incepand cu 2002, moneda americana a pierdut 40% in fata dolarului canadian, 33% si respectiv 24% in fata euro si a lirei sterline.
Totusi, declinul dolarului nu afecteaza in niciun fel economia Statelor Unite, din moment ce Produsul Intern Brut a urcat cu 3,9% in cel de-al treilea trimestru, iar rata inflatiei a ajuns in septembrie la 2,8%. Mai mult deficitul comercial a coborat in aceeasi luna, in ciuda tuturor asteptarilor, cu 0,6%, pana la 56,5 mld. dolari, valoarea exporturilor cunoscand o crestere de 1,1%.
Efectele negative se simt insa in alta parte. Vanzarile de pe piata americana ale Hyundai Motor, cel de-al treilea mare exportator al Coreei de Sud, ar putea intra in declin pentru prima data in ultimii noua ani, a declarat vicepresedintele companiei Kim Dong Jin.
Principala cauza este aprecierea wonului, care a castigat 3% in ultimul an in fata dolarului american, coborand actiunile Hyundai cu 9%.
Infosys Technologies, cel mai mare al doilea exportator indian de software, si-a redus tinta de venituri pentru 2007, acuzand o apreciere de 13% a rupiei.
Actiunile companiei au scazut cu 24% anul acesta. Mai mult, India ar putea rata tinta exporturilor pentru anul fiscal curent, din moment ce produsele locale au devenit mult mai scumpe in strainatate. Nici in Europa lucrurile nu stau mai bine, compania germana BMW, cel mai mare producator mondial de automobile de lux, si cea frantuzeasca H?rmes, producatorul posetelor Kelly si Birkin, au acuzat piata valutara pentru profiturile foarte mici incasate.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, spune ca declinul dolarului a fost unul "brutal", in timp ce ministrul de finante al Canadei, Jim Flaherty, a declarat ca este "ingrijorat" in ceea ce priveste aprecierea monedei tarii sale. Mai mult, presedintele francez Nicolas Sarkozy declara in fata Congresului american in timpul unei reuniuni ca administratia Bush va trebui sa opreasca deprecierea dolarului, in caz contrar riscand un razboi comercial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO