Business Internaţional

Băncile de stat din China încep să restricţioneze finanţarea achiziţiilor de mărfuri ruseşti

Băncile de stat din China încep să restricţioneze...

Autor: Dorin Oancea

04.03.2022, 21:25 21928

Cel puţin două dintre cele mai mari bănci de stat din China restricţionează finanţarea achiziţiilor de mărfuri ruseşti, anunţă Bloomberg.

Unităţile offshore ale Industrial & Commercial Bank of China Ltd. au încetat să mai emită scrisori de credit denominate în dolari americani pentru achiziţiile de mărfuri fizice ruseşti pregătite pentru export, au declarat două persoane familiarizate cu această chestiune. Scrisori de credit denominate în yuani sunt încă disponibile pentru unii clienţi, sub rezerva aprobărilor din partea unor directori executivi de rang înalt, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate.

Măsura a fost luată după invazia Rusiei în Ucraina, care a declanşat un val de sancţiuni din partea unor ţări precum SUA, Marea Britanie şi Japonia şi a alimentat speculaţiile că ar putea urma şi altele. Deoarece scrisorile de credit legate de mărfuri sunt emise atât de frecvent, acestea ar fi printre primele tranzacţii afectate de ameninţarea cu sancţiuni.

Bank of China Ltd. a limitat, de asemenea, finanţarea pentru mărfurile ruseşti pe baza propriei evaluări a riscurilor, a declarat o altă persoană. Creditorul nu a primit încă îndrumări explicite privind Rusia din partea autorităţilor de reglementare chineze, au declarat două persoane.

Răspunsul băncilor chineze ar putea fi temporar, mai ales având în vedere că sancţiunile occidentale au cruţat până acum sectorul energetic rusesc. Nu este clar dacă băncile chineze s-au retras de la alte forme de finanţare pentru companiile şi persoanele fizice din Rusia, iar politicile lor s-ar putea schimba.

Restricţiile evidenţiază echilibrul dificil cu care se confruntă cele mai mari instituţii financiare din China şi preşedintele naţiunii, Xi Jinping. În timp ce Rusia este un furnizor important de energie pentru China şi ţările se găsesc adesea aliniate în disputele geopolitice cu SUA, greutatea economică a Rusiei păleşte în comparaţie cu naţiunile occidentale care cumpără multe dintre exporturile Chinei şi controlează accesul acesteia la sistemul financiar internaţional dominat de dolar.

Cele mai mari patru bănci din China au respectat sancţiunile anterioare ale SUA împotriva Iranului, Coreei de Nord şi chiar a unor înalţi oficiali din Hong Kong, deoarece au nevoie de acces la sistemul de compensare în dolari americani, a declarat o persoană familiarizată cu această chestiune. Vineri, într-o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, Xi l-a îndemnat pe liderul rus să negocieze cu Ucraina pentru a dezamorsa tensiunile.

"Instituţiile financiare chineze iau în serios respectarea sancţiunilor", a declarat Ben Kostrzewa, consultant juridic pentru străinătate la Hogan Lovells din Hong Kong, care anterior s-a ocupat de disputele şi negocierile dintre SUA şi China la Biroul Reprezentantului SUA pentru Comerţ. "Nu vor să fie ei înşişi sancţionaţi, nu pot pierde accesul la tranzacţiile în dolari americani, aşa că vor trebui să se gândească foarte serios la acest lucru - indiferent de impactul geopolitic".

ICBC, Bank of China şi Comisia de reglementare bancară şi de asigurări din China nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

În condiţiile în care creditorii internaţionali, inclusiv ING Groep NV şi Rabobank, impun, de asemenea, restricţii asupra finanţării comerţului cu mărfuri legate de Rusia, cererea pentru exporturile de resurse ale naţiunii ar putea scădea. Importatorii chinezi de cărbune deţinuţi de stat nu pot obţine linii de credit de la băncile din Singapore pentru transporturile din Rusia, au declarat persoane familiarizate cu această chestiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO