Business Internaţional

Bancile elene vor 17 miliarde de euro de la guvern ca sa poata sa iasa din criza

07.04.2010, 23:08 12

Bancile din Grecia, afectate de o serie de retrogradari derating motivate de criza datoriilor care a afectat statul, au cerutguvernului sprijin financiar mai activ, potrivit ministrului definante George Papaconstantinou, scrie agentia de presa ThomsonReuters.

"Bancile au cerut permisiunea sa poata utiliza restul de fonduridin cadrul planului de sustinere", a spus el reporterilor, facandreferire la un pachet financiar aprobat de fostul guvernconservator in 2008.

Aproximativ 17 mld. euro, in principal sub forma de garantiiacordate de stat, raman din schema de sprijin evaluata la 28 mld.euro, schema lansata pentru a ajuta creditorii greci sa faca fatacrizei mondiale.

Banca centrala a Greciei a anuntat ca volumul imprumuturilorneperformante din sistemul bancar a crescut in ultimul trimestrudin 2009, mentinandu-se in acelasi trend ca in lunileanterioare.

Bancile elene se confrunta si cu o alta problema: grecii incepsa-si mute economiile catre institutiile bancare straine, perceputeca fiind mult mai sigure.

Grecii bogati, precum si companiile au inceput sa-si deschidadepozite la banci precum HSBC sau Société Générale, care opereazaretele de filiale si sucursale in Grecia. Mai mult, grecii isi mutaeconomiile si peste hotare. Depozite in valoare de peste 3 mld.euro au parasit tara in februarie, in timp ce in ianuarie suma afost aproape dubla, de circa 5 mld. euro, potrivit celor mairecente cifre oferite de banca centrala a Greciei. Elvetia, MareaBritanie si Cipru sunt destinatiile care au atras cele mai multedepozite.

Banca centrala a promis ajutor suplimentar creditorilor, iaracest lucru a evidentiat problemele cu care se confrunta economiaGreciei in ansamblul sau. PIB-ul statului este de asteptat sa scadacu cel putin 2% in acest an.

Oficialii FMI au sosit la Atena pentru a discuta despre un plande austeritate, la scurt timp dupa ce tulburarile de pe pietelegate de incapacitatea Greciei de a-si rezolva problemelefinanciare s-au mai linistit in pofida incertitudinii legate deplanul salvator creionat de statele din zona euro.

Investitorii se feresc de titlurile elene

Criza financiara din Grecia a revenit in atentie dupa ce o seriede intrebari legate de planul salvator creionat de statele din zonaeuro au trimis pe o panta descendenta moneda euro si a afectatobligatiunile emise de statul elen, care au atins cel mai jos niveldin momentul in care au debutat problemele, scrie Wall StreetJournal. Vanzarea in masa a obligatiunilor grecesti a majoratdobanda pentru datoria statului. Statul de la Marea Mediteranatrebuie sa stranga 35 mld. euro in acest an pentru a-si refinantadatoria, iar pana in mai ii sunt necesare 10,5 mld. euro. Prima pecare investitorii o cer pentru a cumpara titlurile de datorie alestatului a crescut la 6,41%, cel mai ridicat nivel din momentul incare Grecia s-a alaturat in 2001 zonei euro. Prima este aproapedubla comparativ cu cea platita pentru titlurile similare emise deGermania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO