Business Internaţional

Bancile occidentale continua sa abunde in active, insa pierd in fata chinezilor la profit

Bancile occidentale continua sa abunde in active, insa pierd in fata chinezilor la profit
18.10.2009, 23:17 29

In pofida pierderilor masive pe care le-au suferit, bancilevestice si-au pastrat in continuare suprematia pe piata datoritamajorarilor masive de capital. Criza financiara mondiala si-a facutsimtit efectul asupra profiturilor bancilor in primul rand, dar siasupra bazei de capital si activelor.

La nivel mondial, profitul obtinut de banci s-a ridicat la 115mld. dolari (77 mld. euro) in acest an potrivit cifrelor din 2008,in scadere cu 85,3% comparativ cu anul precedent, de la 780 mld.dolari (523 mld. euro), potrivit unui raport realizat de revistaThe Banker.

Multe dintre banci, afectate de criza mondiala au fost nevoitesa isi majoreze baza de capital pentru a face fata situatiei si inmulte cazuri statul a intervenit salvator, astfel incat capitalulde baza Tier 1 a fost majorat cu 9,7%, pana la 4.276 mld. dolari(2.869 mld. euro).

Valoarea mondiala a activelor a crescut cu 6,8%, pana la 96.395mld. dolari (64.679 mld. euro). Ritmul de crestere este insa multmai lent comparativ cu cel inregistrat in anii trecuti. In perioada2003 - 2008, volumul activelor s-a dublat, acesta fiind unul dintrefactorii principali ai actualei crize.

Europeni de frunte

In top 10 banci dupa valoarea activelor s-au produs putineschimbari in acest an comparativ cu precedentul. In pofida faptuluica valoarea activelor sale s-a redus cu 8%, Royal Bank of Scotlandocupa in continuare prima pozitie, cu un total de 3.500 mld. dolari(2.348 mld. euro), ca urmare a achizitiei ABN Amro, ce s-a dovedita fi o alegere deloc inspirata.

Daca RBS isi va reorganiza afacerile si va reduce extindereaacestora, asa cum s-a anuntat in acest an, este posibil ca in topuldin 2010 sa isi piarda suprematia.

Podiumul este completat de Deutsche Bank, cu un total alactivelor de 3.065 mld. dolari (2.056 mld. euro) si de Barclays cu2.992 mld. dolari (2.007 mld. euro).

Primele 10 clasate sunt in principal banci europene,infiltrandu-se doar doua banci din Statele Unite si una dinJaponia. Prima banca americana in top este JPMorgan Chase, pepozitia 7, urmata de Citigroup cu doua pozitii mai jos. Bancilejaponeze Mitsubishi UFJ Financial Group si Mazuho Financial Groupocupa pozitiile 8 si respectiv 14. Statul cu cele mai multe banciin top 10 este Marea Britanie, cu trei. Celor doua "premiante" lise adauga HSBC Holdings pe pozitia a cincea.

Si top 25 este "populat" in principal de actori europeni. Aiciexista si trei banci nou-intrate, dintre care doua sunt dinChina.

Agricultural Bank of China ajunge pe pozitia 22, iar Bank ofChina pe 23. Bancile din China, ca si cele din Spania ocupa pozitiiinalte in topul celor mai mari banci din lume dupa valoareaprofitului. Achizitia Wachovia a propulsat Well's Fargo pe pozitia18, intrand pentru prima data in Top 25 dupa valoareaactivelor.

Perioadele de glorie au apus

Cu toate ca valoarea activelor bancilor a crescut, randamentulactivelor (ce profit a generat o companie pentru fiecare 1 dolardin totalul activelor) a scazut la 0,12%, de la 0,87% anul trecut.Tot mai multe voci pun problema calitatii activelor, consideratamai importanta decat cantitatea lor.

Potrivit topului de anul trecut, ce avea la baza cifreleaferente anului 2007, cand bubble-ul financiar se afla in punctulsau culminant, valoarea totala a activelor la nivel mondial ainregistrat cea mai mare crestere din ultimii patru ani, de 21,6%.Bancile detineau active in valoare de 90.256 mld. dolari (60.560mld. euro), mai mult decat dublul valorii din 2003. In prezentlumea inca sufera din cauza cresterilor "nesanatoase" din ultimiiani.

Operatiunile de writedown - reducere a valorii contabile aactivelor - nu apartin inca trecutului. Din cele 25 de banci dintop 15 au realizat operatiuni de writedown sau au postat pierderiin prima jumatate a acestui an. Mai mult, bilanturile contabile alemultora dintre aceste banci contin portofolii de produse asupracarora se vor realiza operatiuni de witedown.

Este greu astfel sa se faca estimari privind bancile ce vorocupa primele pozitii in topul de anul viitor.

Bancile din Statele Unite si din Marea Britanie se inghesuie sareturneze banii primiti de la stat.

Dupa ce s-au facut publice rezultatele testelor de stresrealizate in Statele Unite, 10 dintre cele mai puternice banci dinStatele Unite, printre care JPMorgan si Goldman Sachs, au primitaprobarea sa rascumpere actiuni aflate in posesia guvernului invaloarea totala de 68 mld. dolari.

In Marea Britanie, Lloyds Banking Group a inceput deja saramburseze catre stat o parte din fondurile primite.

Alte banci vand o parte din activele lor pentru a-si majoracapitalul si pentru a se mentine independente. Exista unele careapeleaza la dezinvestitii pentru a returna banii guvernului.Viitorul este imprevizibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO