Business Internaţional

Băncile spaniole se luptă cu recesiunea economică prelungită şi reduc dividendele plătite

Băncile spaniole se luptă cu recesiunea economică...

Autor: Ştefan Stan

28.10.2013, 18:40 129

BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria), a doua bancă din Spania ca valoare de piaţă, urmează să reducă dividendele plătite din câştigurile de pe anul acesta şi să compenseze cu acţiuni, pentru a rezista pierderilor survenite în urma recesiunii economice prelungite, scrie The Wall Street Journal.

Anunţul a fost făcut în condiţiile în care banca spaniolă a raportat un profit mai mic decât era anticipat pentru al treilea trimestru al anului. Grupul financiar rival Caixabank a declarat de asemenea profituri trimestriale slabe.

BBVA susţine că profitul net a urcat la 195 de milioane de euro, faţă de 146 de milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, mult sub estimările de 552 de milioane de euro. 

Decizia de a reduce dividendele cu 12% de BBVA a fost luată în urma unei recomandări făcuet de FMI şi Banca Spaniei.  Banca spaniolă a anunţat la începutul lunii că a înregistrat o pierdere record de 2,3 miliarde de euro, ca urmare a vânzării participaţiei în cadrul China Citic Bank. 

Criza economică prelungită pe parcursul a cinci ani a forţat creditorii să îşi vândă activele pentru a păstra ritmul cu cererile tot mai mari pentru păstrarea solvabilităţii.

Câţiva creditori spanioli au şi emis noi acţiuni pentru a-şi spori capacitatea de a absorbi pierderile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO