Business Internaţional

Bank of America salveaza cel mai mare creditor ipotecar

24.08.2007, 17:53 22

Bank of America (BoA) a achizitionat un pachet de actiuni preferentiale in valoare de 2 mld. dolari (1,48 mld. euro) la Countrywide Financial, cel mai mare furnizor de credite ipotecare din SUA.
Analistii se asteapta ca aceasta actiune sa duca stabilizarea pietei ipotecare americane, al carei declin a destabilizat piata mondiala a creditelor si bursele, scrie Bloomberg.
"Countrywide a iesit de pe lista companiilor aflate in pericol", a declarat Dick Bove, analist la Punk Ziegel. "Aceasta investitie va aduce beneficii ambelor companii", a adaugat el.
Bank of America, a doua mare banca din SUA, a achizitionat 7,25% din actiunile preferentiale ale Countrywide, acestea putand fi convertite in actiuni comune cu o valoare de 18 dolari (13,3 euro) fiecare.
Conversia actiunilor preferentiale in actiuni comune ar aduce in portofoliul Bank of America 111 mil. actiuni, adica 16% din Countrywide, estimeaza Bove. Dupa ce tranzactia a fost facuta publica, actiunile Countrywide au urcat cu 21%, ajungand la 26,33 dolari (19,52 euro).
Aceasta miscare a Bank of America le va da investitorilor siguranta ca piata creditelor este una stabila, dupa ce in ultimele saptamani lipsa de lichiditati a determinat o criza a pietei financiare internationale, fortand banca centrala americana sa reduca dobanda la imprumuturile acordate bancilor.
"Datorita masurilor luate de banca centrala, dar mai ales datorita investitiei facuta de Bank of America, se pare ca piata ipotecara va reveni la normal mai devreme decat ne asteptam", a declarat Howard Shapiro, analist la Fox-Pitt Kelton.
Mai mult, acest vot de incredere acordat de Bank of America a ridicat valoarea actiunilor mai multor creditori ipotecari. Actiunile Thornburg Mortgage au urcat cu 10%, cele ale IndyMac Bankcorp cu 7%, in timp ce actiunile Mutual Washington au avansat cu 2,5%.
In ianuarie, actiunile Countrywide s-au apreciat in urma zvonurilor ca Bank of America va achizitiona compania, dar pretul acestora a scazut brusc in urma anuntului facut de Kenneth Lewis, directorul executiv al Bank of America, care a dezmintit informatiile.
Angelo Mozilo, directorul executiv al Countrywide, a declarat ca aceasta investitie va "intari balanta de plati a companiei si ii va asigura acesteia conditiile pentru dezvoltare ulterioara". In urma acestei tranzactii, Bank of America nu va detine nici un post in boardul de conducere al Countrywide.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO