Business Internaţional

Barack Obama: Economia SUA este intr-o stare extrem de proasta

Barack Obama: Economia SUA este intr-o stare extrem de proasta

Barack Obama

06.01.2009, 19:34 15

Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, a descris economia americana ca pe una care se afla intr-o situatie foarte proasta care se inrautateste pe zi ce trece.

Declaratiile acestuia vin dupa o sedinta la Washington in cadrul careia a discutat cu liderii politici o serie de masuri privind stimularea economiei americane si crearea de noi locuri de munca, relateaza BBC News. Informatiile vehiculate in presa americana spun ca Obama are in vedere implementarea unui program in valoare de 800 mld. dolari (circa 585 mld. euro) si care include reduceri de taxe de 300 mld. dolari.
In acelasi timp, Obama a declarat ca intentioneaza sa puna in practica un program ce ar permite crearea a trei milioane de locuri de munca pana in 2011, exprimandu-si speranta ca un asemenea plan va putea intra in functiune imediat dupa ce va prelua mandatul de presedinte al SUA, pe 20 ianuarie.
"Economia americana se afla intr-o stare foarte proasta", a spus Obama, adaugand ca "trebuie sa actionam imediat pentru a impiedica o adancire a recesiunii". Liderul american a pus accentul asupra provocarii pe care viitoarea administratie prezidentiala o are in fata, in special din cauza agravarii situatiei de pe piata muncii.
Departamentul Muncii urmeaza sa dea publicitatii, la finalul acestei saptamani, un raport privind rata somajului din Statele Unite. Majoritatea analistilor se asteapta ca numarul somerilor americani sa creasca cu 500.000 fata de datele anterioare, ducand numarul celor care si-au pierdut locul de munca in 2008 la 2,8 milioane de persoane.
Noul program de stimulare economica al administratiei Obama ar putea include scutiri de taxe pentru contribuabilii care castiga mai putin de 200.000 de dolari pe an, dar si stimulente pentru companiile care angajeaza personal suplimentar.
Dincolo de reducerile de taxe de 500 de dolari pe angajat, planul lui Obama ar scuti companiile americane de plata unor impozite in valoare totala de 100 mld. dolari (73 mld. euro).
Intr-un discurs tinut la sfarsitul saptamanii trecute, Janet Yellen, presedintele filialei Fed din San Francisco, a facut un apel la adresa guvernului federal pentru a suplimenta sumele implicate in cadrul programelor de stimulare economica.
Planul lui Obama se afla in discutie de mai multe saptamani, iar vicepresedintele ales, Joe Biden, a declarat ca acesta a fost finalizat inca de la sfarsitul anului trecut.
"Am vazut statisticile, vanzarile de Craciun, datele privind increderea consumatorilor si cele referitoare la piata locurilor de munca. Iar acestea subliniaza situatia dificila in care ne aflam si faptul ca lucrurile nu se vor indrepta prea curand", a declarat Robert Gibbs, purtatorul de cuvant al lui Barack Obama.
Succesul planului de redresare economica al viitoarei administratii prezidentiale depinde insa de rapiditatea cu care guvernul va pompa sute de miliarde de dolari pe piata, in incercarea de a se crea noi locuri de munca.
In acelasi timp, atentia liderilor politici se indreapta asupra reducerii taxelor si sporirii cheltuielilor guvernamentale, ceea ce ar putea crea premisele unei redresari economice rapide.
Totusi, noul plan pare sa includa sume semnificative care nu vor putea fi cheltuite decat in urmatorii ani si care sunt destinate refacerii infrastructurii electrice sau achizitionarii de echipamente electronice pentru sistemul sanitar.
Liderii republicani spun insa ca planul lui Obama nu face altceva decat sa foloseasca actuala criza economica pentru a plasa bani in proiecte pe termen lung, in conditiile in care in urmatorii ani asemenea cheltuieli ar putea fi periclitate de masurile privind reducerea deficitului bugetar.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO