Business Internaţional

Barack Obama i-a îngrădit pe bancherii de pe Wall Street ca să le apere banii contribuabililor americani

18.07.2010, 23:14 18

Congresul american a aprobat la finalul săptămânii trecute ceamai amplă reformă a legislaţiei din sectorul financiar de dupăMarea Criză din anii '30, scrie Financial Times.
Aceasta este cea de-a doua mare victorie legislativă apreşedintelui Barack Obama după reforma din sistemul sănătăţii şiva încununa eforturi întinse pe o perioadă de peste un an cuprivire la reglementarea mai strictă a sistemului financiar.
"Cetăţenilor americani nu li se va mai cere niciodată să plăteascăfactura pentru greşelile Wall Street-ului", a declarat Obama.Preşedintele american urmează să promulte săptămâna aceastapachetul de legi.
Legislaţia aprobată include noi reglementări referitoare laprotecţia consumatorului, sporirea puterilor de care se bucurăautorităţile pentru lichidarea băncilor cu probleme, dar şilimitarea activităţilor riscante de trading, în ciuda faptului căaceastă măsură ar putea afecta profiturile băncilor, scrie agenţiade presă Thomson Reuters. Giganţii financiari precum JP MorganChase, Goldman Sachs sau Bank of America vor fi nevoiţi să îşirestructureze cea mai mare parte a activităţilor lor, de laoperaţiunile cu carduri de debit la investiţiile în fondurilespeculative. Atât susţinătorii, cât şi criticii legislaţiei dindomeniul financiar consideră că impactul acesteia va putea fiobservat abia peste câţiva ani. Aprobarea legilor reprezintă"începutul unui proces şi nu finalul", potrivit lui Satish Kini,reprezentant al companiei de consultanţă şi avocatură Devevoise& Plimpton.
Preşedintele Fed Ben Bernanke a explicat că "reforma legislaţieifinanciare aprobată de Congres reprezintă un pas bine-venit şi deperspectivă în ceea ce priveşte prevenirea unei reiterări a crizeifinanciare recente". De asemenea, Timothy Geitner, secretarulTrezoreriei americane, a explicat că reglementările îi vor favorizape cei prudenţi şi îi vor constrânge pe imprudenţi. "Băncileputernice, inovatorii financiari bine gestionaţi, se vor adapta şivor avea performanţe foarte bune sub incidenţa noilorreglementări".
Noile reglementări ale sistemului financiar ar putea pune o seriede presiuni pe umerii băncilor europene care au operaţiuni înStatele Unite, având în vedere că vor impune creditorilor de peBătrânul Continent noi costuri, ce vor fi resimţite însă deconsumatori.

Ultimul trimestru cu profituri mari?

Trimestrul al doilea a adus pentru marile bănci de pe WallStreet profituri considerabile, deşi în scădere, raportat laaceeaşi perioadă a anului trecut. Spre exemplu, profitul Citigroupa scăzut în al doilea trimestru cu 37%, până la 2,7 mld. dolari (2mld. euro), în timp ce rezultatul financiar al Bank of America,deşi pozitiv, s-a redus cu 3%, până la 3,12 mld. dolari (2,4 mld.euro). La polul opus, JPMorgan Chase a avut un profit net de 4,8mld. dolari (3,7 mld. euro) în perioada aprilie-iunie, aproapedublu faţă de acelaşi interval al anului trecut, când rezultatulfinanciar a fost de 2,7 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO