Business Internaţional

Barroso vrea sa promoveze reformatorii economici

11.11.2005, 19:14 8

Jose Manuel Barroso, liberalul presedinte al Comisiei Europene, isi va intari controlul asupra propriei administratii, promovand reformatorii economici si eliminand cele mai vizibile ramasite ale trecutei suprematii franceze la Bruxelles, relateaza Financial Times.

In cadrul unei actiuni controversate de restructurare a pozitiilor de senior official in cadrul Uniunii Europene, Barosso ii va promova pe cei mai de seama reformatori, acestia urmand sa se ocupe de cele mai importante portofolii, ale comertului, transporturilor si energiei.

In urma reasezarii pozitiilor de directori generali, cei mai importanti functionari publici permanenti, oficiali britanici si irlandezi vor ajunge sa detina patru dintre cele mai influente pozitii din cadrul diviziei executive a Uniunii Europene, tendinta fata de care reprezentantii francezi si germani si-au exprimat opozitia.

Eurocratii se mandresc cu faptul ca servesc interesele europene. Totusi, numirile acestora sunt intotdeauna subiectul unor intense actiuni nationale de lobby.

In acelasi timp, Barroso a determinat plecarea lui Francois Lamoureux, directorul general francez al portofoliilor transporturilor si energiei, ce s-a bucurat de un statut de erou in randul multor eurocrati. Lamoureux a fost un aliat de seama a lui Jacques Delors, fost presedinte, francez, al Comisiei Europene, al carui stil energic de a conduce manifestat in perioada 1985-1995 este aproape dat uitarii la Bruxelles.

Aliatii lui Lamoureux au declarat ca acesta a incercat din rasputeri sa ramana in cadrul Comisiei, dar ca in cele din urma a obosit sa tot respinga oferte ce, considera el, il umileau, avand in vedere statutul sau. Printre acestea s-a numarat si sugestia de a-l consilia pe Barroso pe probleme legate de strategia aplicata in domeniul energetic.

Unii membri liberali din echipa lui Barroso il considera pe Lamoureux drept un simbol al "vechii garzi", ce s-a opus eforturilor noului regim de a reduce birocratia si a frana procesul de integrare.

Gradul de influenta al francezilor la Bruxelles va fi si mai mult redus in urma demiterii purtatoarei de cuvant a lui Barroso, Francoise Le Bail, care nu a reusit sa dezvolte un raport puternic nici cu seful sau, nici cu corpurile de presa de la Bruxelles.

Oficialii francezi spun, neoficial, ca sunt multumiti de aceste masuri de restructurare a posturilor pentru ca Jean-Luc Demarty, un francez, va deveni director-general pe probleme de agricultura, pozitie aflata la mare pret in Paris.

Londra este insa incantata de aceasta actiune, aratand ca reforma in agricultura va fi asigurata in urma discutiilor din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului, discutii prezidate de Peter Mandelson, comisarul britanic pe probleme comerciale.

Matthias Ruete, un german liberal, se va ocupa in locul lui Lamoureux de portofoliile transporturilor si energiei.

Doi britanici, Philip Lowe si Jonathan Faull, se vor ocupa de problemele legate de competitie si justitie, si respectiv afaceri interne. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO