Business Internaţional

BCE a injectat inca 50 mld. euro in pietele financiare

30.11.2007, 14:07 9

Banca Centrala Europeana a pompat la mijlocul saptamanii o suma aditionala de 50 de miliarde de euro in pietele financiare, dar a facut prea putin pentru a calma temerile existente, din moment ce rata dobanzii interbancare a ramas ridicata, scrie The Telegraph.
Suma cu care BCE a imprumutat bancile nu depaseste nici macar jumatate din creditul cerut de institutiile financiare.
Bancile au contractat credite cu o dobanda medie de 4,65%, in conditiile in care dobanda de referinta a BCE este de 4%. In ciuda acestei miscari, ratele de creditare interbancare din zona euro au avansat pentru a 11-a zi consecutiva, ajungand la 4,75%.
Bancile vor sa contracteze imprumuturi inainte de perioada Anului Nou, pentru a nu-si periclita rezultatele financiare anuale si pentru a nu suferi alte socuri. Pana in prezent, bancile au raportat pierderi de circa 34 de miliarde de euro din cauza crizei creditelor ipotecare subprime.
La sfarsitul saptamanii trecute, Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a asigurat bancile comerciale ca se pot baza pe ajutorul institutiei pe care o conduce si a anuntat ca va continua infuziile de capital pe piata chiar si la inceputul lui 2008, in cazul in care va fi nevoie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO