Business Internaţional

BCE atrage atentia asupra scaderii standardelor din sectorul bancar

15.11.2006, 20:45 13

Expertii bancari din cadrul BCE avertizeaza ca inlesnirea acordarii imprumuturilor nu trebuie sa duca la o scadere a standardelor practicate de bancile din regiunea euro.
Oficialii Bancii Centrale Europene au declarat ca bancile din Uniunea Europeana si-ar putea compromite standardele financiare, pentru a castiga o cota de piata mai buna pe piata operatiunilor desfasurate de fondurile de investitii, relateaza International Herald Tribune.
Bancile beneficiaza de comisioane destul de mari din imprumuturile acordate unor astfel de fonduri si din efectuarea tranzactiilor pentru ele, dar "competitia intensa dintre banci ar putea sa fi contribuit la o scadere a standardelor", afirma banca in raportul sau anual al sectorului bancar din Uniunea Europeana.
BCE a spus ca unele banci si-au asumat atat rolul de cumparator cat si pe cel de vanzator, mediatizand in acelasi timp tranzactiile derulate de aceste fonduri, concentrand astfel o mare parte a riscurilor asupra lor. "Daca este sa vorbim despre un sector bancar stabil, este important ca bancile sa continue imbunatatirea standardelor si sa aiba un management al riscurilor foarte bun pentru a reduce expunerea la astfel de fonduri de investitii", au spus oficialii BCE in raport.
Raportul creste posibilitatea ca riscurile, pe care fondurile de investitii le implica prin tranzactionarea actiunilor, obligatiunilor sau a altor titluri de valoare, sa se reflecte in sectorul bancar. Deocamdata insa, Banca Centrala Europeana a afisat imaginea unui sistem bancar european "de moda veche".
"Nu doar suspectii obisnuiti ai sistemului bancar au luat parte la aceasta dezvoltare favorabila", este de parere Edgar Meister, directorul comitetului de supraveghere bancara al Bancii Centrale Europene. "Institutiile mai slabe tintesc de asemenea sus", a adaugat el.
In raportul bancii se precizeaza ca recentele inovatii in domeniu, cum ar fi abilitatea bancilor de a face mai sigure imprumuturile si sa ofere investitorilor conditii mai bune de creditare, au ajutat considerabil la scaderea riscurilor cu care s-au confruntat pana nu de mult. Dar aceasta practica a transferat riscurile altor investitori, in mod notabil fondurilor de investitii care activeaza intr-un sector cu o legislatie foarte permisiva, facand mai greu urmarirea lor. "Nu stim exact unde se afla acest risc", a spus Meister. Meister a adaugat ca bancile europene dau dovada in acest moment de un grad ridicat de solvabilitate, fiind "gata sa faca fata unor pierderi neasteptate, care depasesc cererile impuse". BCE a spus ca o expansiunea foarte buna a economiei din aceasta regiune a ajutat la constrangerea riscurilor existente in sistemul bancar european, chiar daca o scadere ar putea expune practicile ilegale de imprumut. "Cresterea gradului de indatorare si semnele unei eroziuni a standardelor creditelor acordate, in multe dintre tarile membre, ar putea fi ingrijoratoare daca mediul microeconomic s-ar dezvolta mai putin favorabil fata de nivelul asteptat", concluzioneaza raportul BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO