Business Internaţional

BCE este forţată să devină salvatorul de facto al zonei euro: trebuie să cumpere cât mai multe obligaţiuni ale statelor cu probleme

Autor: Catalina Apostoiu

05.12.2010, 23:55 18

Banca Centrală Europeană şi-a intensificat eforturile desusţinere a pieţelor de credit ale ţărilor vulnerabile din zonaeuro prin intermediul achiziţiilor de obligaţiuni, chiar încondiţiile în care instituţia se opune presiunilor de a lua măsurimai agresive pentru a stopa extinderea crizei datoriilor dinregiune, potrivit presei internaţionale.

Moneda euro s-a apreciat după măsurile luate de BCE, avansând cu1,3% faţă de dolar până la 1,3414 dolari. Euro a atins un minim de1,2969 dolari pe 30 noiembrie.

Rezistând apelurilor oficialilor europeni pentru o intervenţiela scară largă pe pieţe a băncii, preşedintele BCE Jean-ClaudeTrichet a cerut liderilor politici să ia măsuri suplimentare deaducere sub control a bugetelor pentru a reduce riscul decontagiune.

"Avem acelaşi mesaj pentru toate ţările: «luaţi toate măsurilepentru a face obiectivele fiscale de anul viitor credibile»", adeclarat francezul Trichet. Totuşi, el a reiterat faptul că BCEeste pregătită să-şi utilizeze programul de achiziţii deobligaţiuni pentu a susţine membrele mai fragile ale zonei euro.Turbulenţele apărute pe pieţe în urma anunţării pachetului debailout destinat Irlandei au forţat BCE să se lanseze într-un nouval de achiziţii de obligaţiuni săptămâna trecută.

Conform traderilor, BCE a achiziţionat în mod activ obligaţiuniportugheze şi irlandeze săptămâna trecută. Randamentul suplimentarpe care investitorii îl cer pentru a deţine obligaţiuni portughezepe zece ani în detrimentul celor germane a scăzut sub 300 de punctebază (0,3%) pentru prima dată din luna august. Randamentulobligaţiunilor irlandeze pe zece ani a scăzut până la 8,2% şi celal obligaţiunilor spaniole a coborât la 5,1% după intervenţia BCE.

În acelaşi timp, preşedintele BCE a confirmat faptul că bancacentrală va oferi băncilor comerciale credite nelimitate în primultrimestru al anului viitor. Trichet s-a declarat optimist cuprivire la perspectivele economice, sugerând că este puţin probabilca BCE să se angajeze în stimulente pe scară largă. Economiştii BCEse aşteaptă la o creştere de 1,7% a zonei euro în 2010 şi de 1,4%în 2011. Prin aceste achiziţii de obligaţiuni BCE este de factosalvatorul zonei euro.

Opţiunile pe care liderii UE le au în eventualitatea în carecriza s-ar adânci includ o majorare a fondului de salvare de 750miliarde de euro, sau transformarea acestuia într-un program deachiziţii de active, sau reducerea ratelor dobânzii pentruîmprumuturile de bailout.

Ministrul belgian de finanţe Didier Reynders a declarat că zonaeuro ar putea majora valoarea fondului de bailout de 750 demiliarde de euro, intrând în opoziţie cu poziţia cancelaruluigerman Angela Merkel şi a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy.

Optimismul s-a reîntors pe burse

Acţiunile europene au înregistrat prima creştere săptămânală dinultimele patru săptămâni după ce Banca Centrală Europeană a amânatretragerea măsurilor de urgenţă în ceea ce priveşte lichiditatea depe pieţe şi a achiziţionat obligaţiuni guvernamentale portugheze,irlandeze şi greceşti, scrie Bloomberg. Indicele bursier europeande referinţă Stoxx Europe 600 a avansat cu

1,6 procente, până la 270,94 puncte săptămâna trecută,apropiindu-se la un punct procentual de cel mai ridicat nivelînregistrat în acest an. Indicele a înregistrat o revenire de 17%de la minimul din acest an atins în luna mai, pe fondulcâştigurilor peste aşteptări raportate de companii şi alspeculaţiilor conform cărora strategii din Statele Unite şi dinalte regiuni vor implementa stimulente suplimentare pentru asusţine procesul de redresare economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO