Business Internaţional

BCE, intre ciocan si nicovala: trebuie sa puna umarul la redresarea economiei, dar sa combata si inflatia

BCE, intre ciocan si nicovala: trebuie sa puna umarul la redresarea economiei, dar sa combata si inflatia

Jean Claude Trichet, seful BCE, tine de sase luni dobanda la 1% pentru a ajuta economia zonei euro sa iasa din recesiune (FOTO: Reuters)

11.10.2009, 23:28 22

Pe masura ce economia mondiala lasa in urma recesiunea, BancaCentrala Europeana (BCE) este pusa fata in fata cu provocarea de aramane fidela obiectivului de combatere a inflatiei, fara a afectatotusi revenirea economica a Europei si a pune in pericolstabilitatea fragila a sistemului financiar, scrie The New YorkTimes.

In Statele Unite, banca centrala a anuntat ca va mentine rateledobanzii la un nivel scazut pe "o perioada prelungita", o asiguraremenita sa sprijine economia americana care continua sa eliminelocuri de munca intr-un ritm alert. BCE insa, cu sediul inFrankfurt, care a majorat ratele dobanzii cu numai o luna inainteafalimentului Lehman Brothers, nu ofera nicio astfel de promisiune,chiar daca saptamana trecuta a mentinut dobanda la minimul de 1%,semn ca ar putea fi dispusa sa accepte o rata mai scazuta decrestere economica daca alternativa este o inflatie mai mare.

"Modul in care a actionat BCE releva filosofia conservatoare aacesteia", a declarat Julian Callow, economist-sef pe Europa incadrul Barclays Capital din Londra. "Bineinteles, un aspect alacestei filosofii este ca ar putea obtine o crestere economica maiputin robusta decat in Statele Unite".

Intr-adevar, desi deprecierea dolarului in raport cu alte monedeimportante s-a accelerat in ultimele zile, BCE, institutie condusade francezul Jean Claude Trichet, se pozitioneaza subtil casupremul gardian al valorii euro in raport cu dolarul pe pietelemonetare.

Dovada ca "strategia de exit" (retragerea masurilor luate intimpul recesiunii) a bancilor centrale din intreaga lume reprezintamai mult decat o dezbatere academica a aparut recent, cand bancacentrala a Australiei si-a majorat dobanda de referinta cu un sfertde punct procentual, pana la 3,25%.

Australia, care a evitat un declin economic pronuntat in partedatorita cererii pentru exporturile sale venita din Asia, a devenitprima tara membra a G20 care a inceput sa majoreze dobanzile decand colapsul Lehman Brothers in septembrie anul trecut a marcatinceputul crizei.

Mai tine dobanda la 1% un timp

BCE nu va modifica probabil prea curand ratele dobanzii. Bancanu va sufoca, cu siguranta, economia celor 16 tari care utilizeazaeuro pentru a scapa de inflatie. Institutia a imbratisat parereagenerala ca redresarea este inca fragila.

Banca Japoniei, ingrijorata de mentinerea riscurilor la adresaeconomiei sale, a sugerat ca-si va mentine rata de referinta laaproximativ 0,1% pe o anumita perioada. Noul ministru japonez definante Hirohisa Fujii a descris economia ca instabila si aindemnat banca centrala sa nu puna capat sprijinului pentrufinantare corporatista prea curand.

In Statele Unite, Fed, desi tine dobanda neschimbata, incepe sarenunte treptat la masurile de sustinere a economiei americane.Banca a anuntat ca-si va incetini programul de achizitionare detitluri ipotecare in valoare de aproape 1.500 de miliarde dedolari, de exemplu.

BCE remarca, de asemenea, ca actiunile pe care le-a intreprinsin timpul crizei au fost "extraordinare" si ca metodele la careguvernele europene au rescurs pentru a stopa un declin sever artrebui considerate la fel.

Trichet i-a indemnat recent pe politicieni sa revina, pana in2011, cu reglementarile UE menite sa limiteze deficitele bugetarela 3% din PIB.

Un indiciu al ritmului in care se va misca BCE va veni indecembrie, cand banca ar putea ajusta conditiile in care a furnizatlichiditate ieftina sistemului bancar.

Toamna trecuta, BCE a inundat piata cu bani

In toamna anului trecut, banca a oferit creditare nelimitata peo perioada neobisnuit de lunga la rata de referinta de 1%.

Avand in vedere ca in mod normal bancile trebuie sa plateasca unanumit procent peste dobanda de referinta, acestea au beneficiat deinfuzii mai ieftine. In acelasi timp, acestea si-au "descarcat" laBCE titluri adesea nelichide.

In iunie, banca centrala a pompat in piata lichiditati de 442 demiliarde de euro (651 de miliarde de dolari), adaugand 74 demiliarde de euro luna trecuta.

La urmatoarea oferta din decembrie, BCE se va hotara daca vareinstitui spread-ul respectiv. Decizia de a majora dobanda, sauchiar numai actiunea de a sugera o astfel de decizie, va fi maicomplicata ca niciodata, spun economistii.

Daca se misca prea incet, oficialii BCE se tem ca vor crea unfel de dependenta de banii ieftini, situatie care va diluastimulentele care determina bancile sa ia deciziile dificile, cumar fi atragerea de capital, necesare repararii sistemuluifinanciar.

"Rapida imbunatatire a situatiei de pe pietele financiaredublata de actualele exceptional de scazute rate ale dobanzii arputea incetini schimbarile structurale din sectorul bancar sireforma practicilor de operare", arata Banca Finlandei, membra aboardului BCE, in ultimul sau raport trimestrial.

Intr-un studiu, FMI arata ca recapitalizarea bancilor americanea devansat miscari similare din randul bancilor europene, lucrucare nu i-a scapat lui Trichet. Mai multe banci mari europene aurefuzat ajutorul guvernului, de exemplu, insistand ca-si potrezolva singure problemele.

Daca ritmul de redresare in Europa se va mentine la nivelul dinvara si va incepe sa genereze inflatie, mentinerea preturilor subcontrol va implica o majorare a ratelor dobanzii de catre BCE, inciuda problemelor cu care se confrunta sistemul financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO