Business Internaţional

BCE lasa dobanda la 4,25% ca sa tempereze inflatia

BCE lasa dobanda la 4,25% ca sa tempereze inflatia

Jean-Claude Trichet, seful Bancii Centrale Europene

05.09.2008, 17:21 11

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut in sedinta de ieri dobanda de politica monetara la cel mai inalt nivel din ultimii sapte ani in incercarea de a reduce presiunile inflationiste asupra unei economii care pare sa se apropie cu pasi repezi de recesiune, scrie Bloomberg.
Inainte de anuntarea deciziei strategilor institutiei, majoritatea analistilor estimau mentinerea dobanzii de referinta la 4,25%, considerand ca BCE ar putea astepta pana in martie anul viitor inainte sa relaxeze politica de creditare.
Principala preocupare a BCE in acest moment este aceea de a preveni aparitia unei spirale salarii-preturi, in conditiile in care muncitorii europeni cer compensatii mai mari pe fondul aprecierii preturilor alimentelor si energiei. Ultima majorare a dobanzii de referinta a fost efectuata in luna iunie, iar unii dintre strategii institutiei au atras atentia ca va fi nevoie de o noua majorare daca preturile isi vor continua trendul ascendent. In acelasi timp, economia zonei euro s-a contractat in trimestrul doi fata de nivelul inregistrat in primele trei luni ale anului, iar inflatia a incetinit pe fondul ieftinirii barilului de petrol.
Totusi, analistii spun ca nu se poate vorbi de crearea premiselor pentru o eventuala reducere a dobanzii de referinta in perioada imediat urmatoare. "Ramanem sceptici in ceea ce priveste posibilitatea reducerii dobanzii de politica monetara pe fondul contractarii economiei si al scaderii pretului petrolului", a declarat Nick Kounis, economistul-sef al Fortis Bank din Amsterdam. "Presiunile inflationiste sunt reale", a adaugat el.
In timp ce pretul barilului de petrol a coborat cu 26% fata de recordul de 147,27 de dolari inregistrat in luna iulie, acesta se afla inca cu 46% peste nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, inflatia din zona euro a incetinit pana la 3,8% in luna august, fata de 4% in luna precedenta. O parte a sindicatelor europene fac deja presiuni pentru accelerarea ritmului de majorare a salariilor muncitorilor, care se confrunta cu o majorare importanta a costurilor de trai. Compania germana Lufthansa - cel de-al doilea mare operator aerian european - a acceptat luna trecuta o majorare salariala de 5,1%, dupa ce o greva a muncitorilor a condus la anularea mai multor zboruri.
In Italia, salariul orar a urcat in iulie cu 4,3% fata de nivelul inregistrat in perioada similara din 2007, inregistrandu-se astfel cea mai semnificativa crestere anuala din ultimul deceniu. IG Metall, cel mai mare sindicat german, a demarat recent negocierile pentru majorarea salarilor a peste 3,2 milioane de muncitori din industria siderurgica, electronica si cea a constructiilor de masini. Reprezentantii sindicatului au anuntat ca vor solicita o majorare de peste 6,5%, cat au cerut anul trecut.
La sfarsitul lunii trecute, vicepresedintele BCE, Lucas Papademos, declara ca emergenta pericolului aparitiei unei spirale salarii-preturi "va necesita o continuare a inaspririi politicii de creditare".

Miscare similara a Bancii Angliei
Strategii bancii centrale a Marii Britanii au mentinut dobanda cheie la nivelul de 5%, in conditiile in care cel mai rapid ritm de crestere a inflatiei din ultimul deceniu pare sa fi depasit, din punctul de vedere al prioritatii, riscul ca economia sa se prabuseasca in recesiune. Decizia Bancii Angliei a generat o apreciere de 0,2% a monedei nationale atat in fata euro, cat si a dolarului american. La jumatatea sedintei de tranzactionare de ieri, o lira sterlina era cotata la 1,7807 dolari, iar un euro la 81,26 penny. Rata dobanzii de politica monetara stabilita de Banca Angliei este cea mai ridicata din randul tarilor membre ale grupului celor sapte state puternic industrializate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO