Business Internaţional

BCE nu si-a uitat misiunea de a mentine stabilitatea preturilor nici in cele mai dificile momente ale crizei financiare

10.06.2008, 20:25 23

Jean-Claude Trichet a declarat ca BCE ar putea majora ratele dobanzii chiar luna viitoare la doua zile dupa ce presedintele Fed Ben Bernanke a indicat ca va intrerupe deocamdata reducerile de rate. O dublare aproape a preturilor la petrol intr-un an si costurile record la alimente ii obliga pe bancherii centrali sa priveasca dincolo de scaderea cheltuielilor consumatorilor, concentrandu-se mai mult asupra reducerii asteptarilor privitoare la inflatie, scrie Bloomberg.
Oficialii incep sa abandoneze atitudinea adoptata din luna august, cand bancile centrale au reactionat fata de criza pietelor de credit printr-o combinatie de reduceri de rate si credite extraordinare, de miliarde de dolari, acordate bancilor.
"Mesajul comun al bancherilor centrali este ca ratele dobanzii ar putea fi mentinute la nivelurile acutale sau ar putea fi majorate", a declarat Vincent Reinhart, fost economist in cadrul Fed, care lucreaza in prezent in cadrul American Enterprise Institute din Washington.
Desi BCE si-a mentinut rata de referinta a dobanzii la 4%, Trichet i-a surprins pe investitori spunand ca o majorare a ratei luna viitoare "nu este exclusa", si ca banca monitorizeaza preturile cu o "atentie sporita". Inflatia, pe care banca doreste s-o mentina sub 2%, si-a accelerat cresterea pana la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, de 3,6%, in luna mai.
Moneda euro a avansat, iar randamentele obligatiunilor au atins cel mai ridicat nivel din 2001. Mai multe banci anticipeaza acum ca cei 21 de strategi ai BCE vor decide o majorare a ratelor la urmatoarea intrunire, din 3 iulie. Printre acestea se numara Lehman Brothers Holdings, BNP Paribas si Commerzbank.
Daca Trichet va da curs amenintarii, el va ignora incetinirea economica cu care se confrunta zona euro in acest trimestru.
Vanzarile sectorului european de retail au scazut cu un procent record de 2,9% in aprilie, increderea in randul gospodariilor din Franta a atins un minim istoric luna trecuta, iar date recente indica faptul ca productia industriala a Germaniei a inregistrat o scadere neasteptata pentru a doua luna consecutiv in aprilie. Majorarea ratelor ar afecta probabil in special economii precum cea a Spaniei si Irlandei, unde pietele rezidentiale se prabusesc, accentuand diferentele din regiune, in conditiile in care Germania da semne de rezistenta, iar salariile de aici cresc.
Economistii au pareri diferite cu privire la cat de departe va merge BCE. Laurent Bilke din cadrul Lehman Brothers spune ca in cazul unei deteriorari a situatiei economice, BCE va fi nevoita sa-si "schimbe radical atitudinea" pana la sfarsitul acestui an. Dario Perkins din cadrul ABN Amro anticipeaza ca BCE va majora ratele de doua ori, cea de-a doua majorare survenind in luna octombrie.
Inasprirea tonului lui Trichet survine in contextul in care investitorii anticipeaza ca banca centrala americana isi va mentine rata de referinta la nivelul de 2% in aceasta luna, dupa ce a redus ratele cu 3,25% din septembrie.
Banca Angliei si-a mentinut rata de referinta la 5% pentru a doua luna consecutiv, dupa ce a anticipat ca inflatia va depasi limita superioara impusa de guvern.
Bancile centrale din Indonezia si Filipine si-au majorat la randul lor ratele, iar cele din Brazilia, Peru, Norvegia, Ungaria si Africa de Sud au luat decizii similare in ultimele doua luni.
"Efectul general al crizei asupra inflatiei este departe de a fi evident", a declarat Thomas Jordan, membru al consiliului guvernator al bancii centrale elvetiene.
"In consecinta, bancherii centrali trebuie sa fie extrem de vigilenti atat pe frontul stabilitatii financiare, cat si pe cel stabilitatii preturilor."
Atitudinea bancilor centrale se schimba dupa ce acestea au relaxat politica monetara sau au amanat majorarile de rate ca reactie la criza sectorului de credit care ar putea duce inca Statele Unite in recesiune.
Inainte de cresterea costurilor de finantare pe plan global in urma prabusirii sectorului american al creditelor subprime, BCE planuise o majorare de rate in septembrie anul trecut.
Jim O'Neill, economist-sef in cadrul bancii de investitii Goldman Sachs, a declarat ca bancile centrale se tem sa nu repete greselile facute in anii '70, cand nu au reusit sa aduca sub control cresterea preturilor la marfuri, fiind nevoite sa impuna rate si mai mari ale dobanzii in conditiile cresterii accentuate a inflatiei.
Fondul Monetar International estimeaza deja ca inflatia inregistreaza cel mai alert ritm de crestere din 1995 in economiile avansate.
Pretul petrolului a atins un record de peste 139 de dolari pe baril, iar pretul alimentelor a urcat cu 53% in decurs de 12 luni pana in aprilie, conform Natiunilor Unite. Astfel de forte determina consumatorii si companiile sa se astepte la cresteri ale inflatiei.
Trichet a declarat ca BCE doreste "sa asigure o ancorare solida a asteptarilor privitoare la inflatie".
Daca va reusi sa combata inflatia si sa evite recesiunea, Trichet ar putea primi noi aplauze pe langa cele castigate pentru reactia BCE fata de criza de finantare de anul trecut.
"BCE este probabil singura banca centrala care iese din criza financiara cu credibilitatea intacta", crede Dario Perkins din cadrul ABN Amro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO