Business Internaţional

BCE, tot mai aproape de o noua majorare a dobanzii

27.06.2006, 18:46 17

Yves Mersch, membru in consiliul Bancii Centrale Europene (BCE), a sugerat ca forul european ar putea majora de mai multe ori rata dobanzii intrucat riscurile inflatiei au crescut, informeaza Bloomberg.
"Noi nu am spus niciodata ca vom interveni doar o data la trei luni si ca vom creste rata dobanzii neaparat cu un sfert de punct procentual", a declarat Mersch.
BCE a marit pana acum rata dobanzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual trimestrial. De la inceputul lui decembrie pana in aceasta luna, rata dobanzii de referinta a crescut de la 2% la 2,75 de procente. Cresterea fulminanta a determinat companiile energetice sa mareasca preturile, crescand astfel riscul inflatiei.
Declaratiile date cu privire la o posibila crestere a dobanzii a determinat o scadere a indicelui Dow Jones Stoxx 600 cu 0,3 procente, acesta ajungand la 312,29 la bursa din Londra.
Costurile mari la energie au fortat BCE sa mareasca previziunile de inflatie pentru 2006 de la 2,2 la 2,3 procente. Acesta ar fi al saptelea an in care banca nu reuseste sa isi atinga obiectivele si sa scada inflatia sub doua procente. Totodata, BCE prevede o crestere a economiei de 2,1 procente in 2006.
Pledoaria lui Mersch a avut ecou intre colegii sai. Lorenzo Bini Smaghi, membru executiv in consiliu, a spus ca banca isi va adapta rata la cresterea economica si la preturi.
"In urmatoarele luni politica monetara va continua aceeasi strategie de adaptare a ratei dobanzii de referinta la presiunea inflatiei si la ritmul de crestere", a spus Bini Smaghi.
Nout Wellink, un alt membru al consiliului, a spus ca el este mereu precaut in ceea ce priveste acest subiect si ca deciziile BCE nu vor fi oprite de clasica vacanta de vara. "Discutiile vor continua", spune el. Totodata, Wellink nu a exclus posibilitatea unei majorari apropiate.
"Rata dobanzii de politica monetara este de departe destul de mica si nu cred ca rata dobanzii opreste cresterea economica", a spus Mersch.
BCE a spus ca potentiala crestere va fi in jurul a 0,2 de puncte procentuale. "Noi nu am exclus niciodata posibilitatea de a mari rata dobanzii de referinta intr-un ritm mai alert. Am mai facut asta si in trecut, deci este clar ca asemenea masuri trebuie luate", a mai spus Mersch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO