Business Internaţional

BERD, cel mai mare investitor din Ucraina

04.03.2005, 00:00 8

Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare planuieste investitii in Ucraina pentru a sustine transformarea democratica a tarii sub conducerea lui Victor Iuscenko, informeaza International Herald Tribune.


Intr-un interviu, Jean Lemierre, presedintele bancii, a declarat ca noul lider are la dispozitie un an pentru a implementa schimbarile, inaintea alegerilor parlamentare din luna martie a anului viitor.


Banca, cel mai mare investitor din Ucraina, colaboreaza cu Kievul la privatizarea companiei de stat care detine monopolul telecomunicatiilor, Ucrtelecom si a sectorului bancar. "Aceste sectoare trebuie sa se privatizeze rapid", crede Lemierre, care a discutat despre proiectele sale cu presedintele Iuscenko.


Banca urmeaza sa dea publicitatii intr-o luna si planuri de noi imprumuturi pentru intreprinderile mici si proiecte de infrastructura in estul Ucrainei, zona in care presedintele nu este foarte agreat.


Lemierre a declarat ca doua sau trei imprumuturi, de 40-50 de milioane de dolari (30,5-38,1 milioane de euro), vor fi acordate agentiilor guvernamentale pentru a sustine proiecte precum imbunatatirea apei potabile.



Investitorii straini au fost atrasi si de declaratiile de luna trecuta ale primului ministru Iulia Timosenko, care a sugerat ca sute de cazuri de privatizare vor fi redeschise. Dar Iuscenko si ceilalti oficiali au declarat ca numarul se va apropia de 20, adaugand ca spera sa finalizeze procesul anul acesta.



Lemierre considera ca Ucraina ar putea fi catalizatorul pentru revolutia democratica din regiune. El considera ca cea mai mare provocare va fi mentinerea cresterii economice. Produsul Intern Brut a inceput sa creasca acum cinci ani, inregistrand o majorare de 12,5% anul trecut, situatie de care tara a avut o nevoie disperata.



Lemierre s-a aratat insa nemultumit de situatia din Rusia, unde BERD este cel mai mare investitor din afara sectorului energetic, cu investitii totale de 1,2 miliarde de euro, in 2004. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO