Business Internaţional

Boeing: BAE nu reprezinta o tinta atractiva pentru noi

04.02.2004, 00:00 9



Harry Stonecipher, noul director executiv al Boeing, companie ce se confrunta cu dificultati financiare, a declarat ca nu este interesat de achizitionarea companiei britanice BAE Systems, sustinand ca Boeing nu doreste sa se implice in sectorul constructiei de aparate de zbor si cel al rachetelor, sectoare din care BAE obtine o mare parte din venituri.



"BAE Systems ne place ca firma, insa aceasta nu reprezinta o tinta atractiva pentru noi," a declarat Stonecipher in cadrul unei intruniri cu reporterii.



Acestea au fost cele mai clare comentarii facute pana acum de un oficial executiv al companiei Boeing, ce a mai purtat discutii cu compania BAE Systems in trecut. Boeing a renuntat la astfel de negocieri cu luni in urma, insa predecesorul lui Stonecipher, Phil Condit, s-a dovedit intotdeauna mult mai circumspect cu privire la posibilitatile de reluare a negocierilor.



Stonecipher a fost adus la conducerea Boeing dupa un scandal ce a cuprins sectorul de aparare din Statele Unite, scandal ce a determinat plecarea lui Condit si a presupusului succesor al acestuia, Michael Saers, directorul financiar al companiei. Sears era considerat drept un ferm sustinator al necesitatii achizitionarii companiei BAE.



Stonecipher urmeaza sa se intalneasca cu presedintele companiei BAE, Sir Richard Evans, astazi, in cadrul unei serii de intruniri cu lideri guvernamentali si ai sectorului de afaceri, in prima sa calatorie in Europa efectuata dupa desemnarea sa in pozitia de director executiv al Boeing in luna decembrie. Cei doi sunt prieteni apropiati.



Respingerea de catre Boeing a unei posibile tranzactii cu BAE reduce si mai mult perpectivele principalului contractor din sectorul britanic de aparare de a incheia o fuziune cu o companie americana din acelasi sector, fuziune ce reprezinta de mult timp principala prioritate strategica pentru acesta.



Pe de alta parte, Stonecipher a anuntat o noua alianta cu Qinetiq, grupul din domeniul tehnologiei pentru aparare cu sediul in Marea Britanie, grup format anul trecut in momentul in care ministerul britanic al apararii si-a privatizat laboratoarele de cercetare avansata. Alianta include o investitie de 50 de milioane de dolari, derulata pe 10 ani, din partea Boeing.



Stonecipher s-a intalnit de asemenea cu Geoff Hoon, secretarul ministerului apararii, insa nu a facut nici un comentariu cu privire la discutiile purtate cu acesta. Recent, compania a pierdut un contract in valoare de 13 miliarde de lire sterline in fata unui consortiu condus de compania-mama a Airbus, EADS.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO